piątek, 30 sierpnia 2013

Moc zielonych różyczek czyli uzdrawiające brokuły

Brokuły znane są od prawie trzech tysięcy lat. W Europie rozpowszechnili je Włosi.
Są jednym z najbardziej przebadanych warzyw, noszącym miano superpożywienia.
Zawierają beta-karoten, który neutralizuje cząsteczki wolnych rodników, uszkadzających błony komórkowe.
Są doskonałym źródłem błonnika, wpływającego na regularną pracę przewodu pokarmowego.
Zawarte w brokułach glukozynolaty po zjedzeniu rozbijają się na liczne związki takie jak indole, sulforafan, izotiocyjaniany, które wykazują działanie przeciwnowotworowe. Indole to związki, które chronią przed nowotworami hormonozależnymi, takimi jak rak piersi czy gruczołu krokowego.
Izotiocyjaniany to związki, które pobudzają organizm do produkcji własnych enzymów o działaniu przeciwnowotworowym, przez co neutralizują czynniki rakotwórcze, zawarte np. w dymie tytoniowym.
Brokuły są źródłem kwasu foliowego, witaminy z grupy B, która może redukować prawdopodobieństwo wystąpienia choroby nowotworowej oraz niektórych wad wrodzonych układu nerwowego. Pomaga również kontrolować stężenie homocysteiny, aminokwasu mającego związek z chorobami serca.
1 szklanka gotowanych brokułów zawiera 78 mcg kwasu foliowego, co stanowi ok. 20 % dziennego zapotrzebowania.
Niedobory kwasu foliowego mają również związek z depresją. Dostarczanie organizmowi kwasu foliowego zwiększa poziom hormonu serotoniny, redukując objawy depresji.
Kwas foliowy jest jednym z podstawowych składników odżywczych dla kobiet w ciąży, ponieważ wspomaga prawidłowy rozwój ukladu nerwowego płodu.
Brokuły są dobre dla naszych oczu. Zawierają luteinę - kartenoid zapobiegający chorobom oczu.
Luteina ma również działanie przeciwnowotworowe wobec nowotworów jelita grubego.
Brokuły są bogatym źródłem potasu , który może zmniejszać ryzyko wylewu oraz obniżać ciśnienie krwi. Potas zapobiega także skurczom mięśni.
1 szklanka  gotowanych brokułów zawiera 456 mcg potasu, czyli ok. 15 % dziennego zapotrzebowania.
Brokuły są także znakomitym źródłem wapnia, pierwiastka niezbędnego do utrzymania prawidłowej budowy kości. Dieta bogata w wapń ma znaczenie w profilaktyce oraz leczeniu osteoporozy.
Warzywo to zawiera silny związek o nazwie sulforafan, który zwiększa aktywność enzymów działających przeciwnowotworowo, może też powstrzymywać tworzenie się guzów.
Naukowcy wykazali, że sulforafan zapobiega na poziomie genów zmianom w naczyniach płucnych w chorobach płuc. Związek ten jest również skuteczny w zapobieganiu i terapii nadciśnienia tętniczego, raka prostaty oraz degeneracji mieszczącej się w oku plamki żółtej.
Japońscy naukowcy podkreślają rolę selenu w zwalczaniu chorób nowotworowych. Brokuły jako jedno z nielicznych warzyw wykazuje unikalną zdolność do akumulacji tego cennego mikroelementu z gleby.
Z kolei naukowcy z Uniwersytetu w Gunma podkreślają prewencyjną rolę, jaką odgrywają brokuły w schorzeniach układu krążenia - zapobiegają chorobie wieńcowej i zawałom serca.
Badania przeprowadzone w ostatnich latach wykazały również, iż związki zawarte w brokułach są bakteriobójcze w stosunku do Helicobacter pylor - bakterii mającej duży udział w rozwoju choroby wrzodowej żołądka i powstawaniu raka żołądka. Eksperymenty naukowe wykazały, że jedzenie brokułów powoduje już po dwóch miesiącach zmniejszenie tej patogennej bakterii w żołądku.
Brokuły są bogate również w witaminę C (zawartość witaminy C jest większa niż w pomarańczy), witaminy B1, B2, B3, B6, witaminę K. Zawierają również mangan, fosfor, żelazo, chrom - pomocny w leczeniu cukrzycy.
Zawartość witaminy A i K pomaga wchłaniać przez organizm witaminę D, która z kolei niezbędna jest przy wchłanianiu wapnia.
Brokuły mają działanie moczopędne. Poprawiają samopoczucie w zespole napięcia przedmiesiączkowego, usuwają szkodliwe toksyny z organizmu.
Działają korzystnie na skórę. Zaleca się spożywanie brokułów młodzieży w okresie dojrzewania, w uciążliwych chorobach skórnych w zwalczaniu trądziku, hamują również rozwój wirusa opryszczki.
Ułatwiają gojenie ran i zadrapań.
Brokuły są niskokaloryczne,  z powodzeniem mogą być stosowane w diecie odchudzającej.
100 g brokułów zawiera :
27 kcal
3 g białka
0,4 g tłuszczu
5,2 g węglowodanów
385 mg potasu
48 mg wapnia
66 mg fosforu
24 mg magnezu
1,9 mg żelaza
153 uq witaminy A
920 uq beta-karotenu
0, 070 mg tiaminy
0,120 mg ryboflawiny
0,60 mg niacyny
0,16 mg witaminy B6
119 uq kwasu foliowego
94 mg witaminy C
Przygotowując posiłki należy pamiętać o myciu brokułów pod bieżącą zimną wodą, gdyż pozostawienie ich w wodzie powoduje przechodzenie do niej bioaktywnych związków. Aby w pełni wydobyć z brokułów ich cenne właściwości najlepiej spożywać je na surowo lub gotować na parze.
Gotowanie brokułów zmniejsza zawartość szeregu leczniczych substancji, np. zmniejsza stężenie witaminy C o 50%. Gotowanie powinno odbywać się w lekko osolonej wodzie, nie dłużej niż 5-7 minut.
Brokuły mają szerokie zastosowanie kulinarne. Można przyrządzać z nich zupy, kremy, zapiekanki, sałatki, sosy, dipy.Można łączyć brokuły z innymi warzywami, makaronem, mięsem.
Warto włączyć to cenne dla zdrowia warzywo do naszego codziennego menu.

Niesamowicie prosta, pyszna zupa krem z brokułów
4 porcje
Potrzebujemy : litr bulionu warzywnego, jednego brokuła, 100 ml śmietany kremówki ( można użyć chudszej śmietany), 2 łyżki płatków migdałowych, 4 łyżki startego parmezanu, sól, pieprz, gałka muszkatałowa, natka pietruszki do dekoracji.
Brokuła dzielimy na kawałki, zalewamy przygotowanym bulionem (Nie używamy bulionu z kostek kupionych w sklepie, tylko przygotowujemy go samodzielnie. Nadmiar możemy zamrozić.) , gotujemy do miękkości. W tym czasie prażymy na suchej patelni płatki migdałów. Następnie miksujemy zupę. Dodajemy śmietanę, doprawiamy. Posypujemy płatkami migdałowymi, parmezanem, natką pietruszki. 

A tutaj kliknij po jeden z moich ulubionych przepisów, na równie prostą sałatkę z brokułami.