poniedziałek, 15 lipca 2013

Witamina E - ochrona komórek

Witamina E jest najważniejszym antyoksydantem rozpuszczalnym w tłuszczu i dlatego jej obecność w błonie komórkowej jest konieczna. Jej głównym zadaniem jest ochrona wielonienasyconych kwasów tłuszczowych przed wolnymi rodnikami, które powodują ich całkowite zniszczenie."Łapiąc" wolne rodniki, witamina E chroni komórki krwi oraz wszystkie organy - mózg, serce, wątrobę, mięśnie. Zapobiega utlenianiu się witaminy A, opóźnia efekty starzenia, zwiększa utlenianie glukozy i rozpad glikogenu w wątrobie, chroni krwinki czerwone przed hemolizą, działa przeciwzakrzepowo i przeciwnowotworowo. Podawana we wczesnej ciąży zapobiega rozwojowi wad cewy nerwowej u płodu.
Jest to witamina szeroko rozpowszechniona w przyrodzie i co więcej, znacznie aktywniejsza w postaci naturalnej niż syntetycznej.
Bogatym żródłem tej witaminy są oleje roślinne z kiełków pszenicznych, pestek słonecznika lub rzepaku, nasiona, orzechy.

Zawartość witaminy E w 100 g produktu spożywczego (mg/100g) :
Olej słonecznikowy    46,71
Olej rzepakowy tłoczony na zimno    29,05
Olej sojowy    12,58
Oliwa z oliwek    11,95
Musli z rodzynkami i orzechami    6,36
Otręby pszenne    3,81
Papryka czerwona    2,90
Papryka zielona    3,10
Migdały    24,00
Orzechy laskowe    38,71
Dynia pestki    26,00
Słonecznik nasiona 27,81
Orzechy arachidowe    9,10