czwartek, 25 lipca 2013

Dzień zaczyna się od śniadania

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, gdyż dodaje energii na cały dzień. Jednakże nie każdy wie co, ile należy zjeść na śniadanie. Ponadto ważna jest również pora śniadania.
Śniadanie należy spożywać w ciągu 30 minut od przebudzenia. Organizm podczas snu zwalnia metabolizm, dlatego należy przywrócić go do normalnego/ prawidłowego poziomu i dostarczyć energii. Pod względem kaloryczności śniadanie znajduje się na 2 miejscu po obiedzie, więc powinno dostarczać około 500 – 700 kcal. Najlepiej na śniadanie spożywać produkty bogate w białko, gdyż dłużej czujemy się syci oraz następuje przyspieszenie o 25% podstawowej przemiany materii. Ważne są również warzywa oraz owoce, będącego źródłem błonnika, regulującego pracę jelit oraz zwiększającego uczucie sytości. Ponadto warzywa i owoce są bogate w witaminy i sole mineralne zapewniające prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Propozycje zdrowych śniadań:
1. Bułka Grahamka skropiona oliwą z oliwek, sałatą, polędwicą sopocką i papryką czerwoną, kawa zbożowa z mlekiem.
2. Chleb żytni, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką, herbata zielona.
3. Jajko na miękko z sałatką warzywną (pomidor, ogórek, sałata, szczypiorek, natka pietruszki), bułka ze słonecznikiem. kawa zbożowa z mlekiem 2%.
4. Musli z jogurtem naturalnym i świeżymi malinami, herbata miętowa
5. Pasta z tuńczyka z z sezamem ( puszka tuńczyka w zalewie własnej,2 łyżki jogurtu naturalnego,łyżka majonezu,2 łyżki prażonego sezamu,pęczek koperku,świeżo zmielony czarny pieprz), sałata, pieczywo razowe, herbata zielona.
6.Kasza manna na mleku 2 % z jagodami, kawa zbożowa.
7. Placki owsiane z owocami i jogurtem.

-1 szklanka płatków owsianych

-3/4 szklanki mąki pszennej
-1 jajko
-płaska łyżka waniliowego cukru pudru
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-3/4 szklanki mleka

+200ml jogurtu naturalnego i czubata łyżeczka cukru waniliowego, owoce sezonowe np. poziomki, maliny, jagody, nektarynki


 Płatki owsiane zalać mlekiem i poczekać 10-15 minut, aż trochę napęcznieją.
 Wszystkie składniki wymieszać razem w misce, aż powstanie taka dosyć gęsta masa. Placuszki smażyć na rumiano-złoty kolor na rozgrzanej patelni-jak mają być bardziej dietetyczne to na suchej teflonowej. 
Jogurt naturalny wymieszać z cukrem waniliowym i polewać nim gorące jeszcze placuszki, udekorować świeżymi owocami.

Drugie śniadania są równie ważne jak 1. Powinny być spożyte po około 2, 5 – 3 godzin po pierwszym śniadaniu, bowiem zapobiegnie to podjadaniu. Oto przykłady zdrowych 2 śniadań:
  • -jogurt naturalny z wkrojonymi owocami np. bananem, który zawiera inulinę (prebiotyk, wspomagający wzrost bakterii stanowiących naturalną florę bakteryjną)
  • -ciasteczka owsiane z kefirem lub maślanką
  • -sałatka owocowa z owoców cytrusowych i arbuza świetnie gasi pragnienie, dlatego polecana jest na upały
  • -surówka z jabłka i marchwi z dodatkiem zarodków pszenicznych
  • -sałatka z wędliną drobiową i grillowaną papryką z sosem jogurtowo-ziołowym
  • -paski warzyw z dipem jogurtowo-ziołowym
  • -sałatka warzywna z serem pleśniowym i sosem vinegrette
  • -pasty jajeczne, rybne, twarożkowe + chrupkie pieczywo
Regularne spożywanie śniadań zapobiega tyciu.