piątek, 26 lipca 2013

Zielony przysmak - bób

Owoce bobu to sporych rozmiarów strąki, w których kryje się 3- 5 nerkowatych nasion. To właśnie nasiona są skarbnicą witamin i minerałów. W porównaniu do innych roślin strączkowych, bób zawiera szczególnie dużo cennych składników, m.in.: beta-karotenu, witaminy C oraz kwasu pantotenowego, który jest potrzebny m.in. do prawidłowego funkcjonowania komórek, regulowania metabolizmu białek, tłuszczów czy cukrów oraz regeneracji tkanek i błony śluzowej.

Nasiona bobu są również znakomitym źródłem błonnika, zwiększającego wydalanie kwasów żółciowych i cholesterolu oraz zmniejszającego ryzyko wystąpienia miażdżycy czy choroby niedokrwiennej serca. Błonnik daje uczucie sytości oraz ułatwia pracę jelit. Bób zawiera także dużo wapnia i sporo fosforu, żelaza, magnezu oraz witaminy B1, B2 i PP. Jest skarbnicą folianów – związków pozytywnie wpływających na system nerwowy i mózg, wspomagających też prawidłowe działanie wątroby, żołądka i jelit.

Młode, ugotowane nasiona mogą bez obaw jeść osoby dbające o linię. W 100 g bobu znajdziemy tylko 66 kalorii i bardzo mało tłuszczu – poniżej 1 grama. Nie powinni jej sobie odmawiać również chorzy z dolegliwościami układu krążenia.
Bób smakuje najlepiej przygotowany metodą tradycyjną – czyli ugotowany w osolonej wodzie z odrobiną masła. Można również używać gotowanego bobu jako dodatku do zup i sałatek.

Ta strączkowa roślina zawiera dużą ilość białka, węglowodanów, oraz witamin: B1, B2, PP, C i prowitamniny A. Zawiera ponadto: wapń, fosfor, żelazo, magnez i karoten.

Skład 100 g części jadalnych :
białko    7,1 g
weglowodany 14 g
błonnik    5,8 g
potas    261 mg
wapń    60 mg
fosfor    57 mg
magnez    24 mg
niacyna    3,20 mg
witamina C    32 mg
witamina A    28 µg
betakaroten    170 µg