Witamina D1 znajduje się w tranie, D2 jest wytwarzana w roślinach wystawionych na działanie promieni ultrafioletowych, natomiast witamina D3 powstaje w skórze ludzi i zwierząt i jako jedną z niewielu witamin organizm może wyprodukować sam pod wpływem promieni słonecznych.
Zawartość witaminy D w produktach spożywczych w μg/100 g :
Mleko 2% 0,02
Mleko 3,2% 0,03
Śmietana 30% 0,22
Masło 0,76
Jajko kurze 1,70
Żółtko jaja 4,50
Łosoś świeży 13,00
Łosoś wędzony 13,00
Makrela świeża 5,00
Makrela wędzona 8,40
Sardynka świeża 11,00
Śledź świeży 19,00
Śledź wędzony "Pikling" 20,00
Śledź w oleju 20,22
Śledź w sosie pomidorowym 15,48
Szprotka wędzona 16,50
Witamina D jest niezbędna do prawidłowego rozwoju i budowy kośćca, reguluje i wspomaga przyswajalność wapnia i fosforu, zapobiegając demineralizacji kości.
Szczególnie dużo tej witaminy zawierają tłuste ryby.
Głównym źródłem witaminy D dla organizmu człowieka jest jej synteza zachodząca w skórze pod wpływem promieni słonecznych.
Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Michigan razem z kolegami z Narodowego Uniwersytetu Kolumbii przebadali grupę 479 dzieci w wieku 5-12 lat. Na początku zmierzyli im poziom witaminy D we krwi. Następnie, przez 30 miesięcy obserwowali wszelkie zmiany dotyczące masy ciała oraz rozmieszczenia i przyrostu tkanki tłuszczowej, sprawdzając m.in. wskaźnik masy ciała dzieci oraz ich obwód w talii, ponieważ najbardziej niebezpieczną dla zdrowia jest tzw. otyłość brzuszna, której towarzyszy otłuszczenie narządów wewnętrznych, które zwiększa ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2 i innych przewlekłych schorzeń w przyszłości.
W badanej grupie, u 10 proc. dzieci stwierdzono wyraźne niedobory witaminy D, a u dalszych 46 proc. niski poziom tego związku, grożący niedoborami. - Zaobserwowaliśmy, że dzieci z najniższymi wyjściowymi poziomami witaminy D miały tendencję do szybszego tycia w porównaniu z rówieśnikami o najwyższym poziomie tej witaminy we krwi - komentuje współautor pracy, epidemiolog Eduardo Villamor. Również tkanka tłuszczowa na brzuchu przyrastała u nich szybciej niż u innych dzieci. Zdaniem naukowców, niski poziom witaminy D w organizmie może zwiększać ryzyko otyłości u dzieci. - To bardzo ważne, gdyż na całym świecie niedobory witaminy D są bardzo powszechne, a jednocześnie odsetek otyłych dzieci dramatycznie wzrasta.
Rozpowszechnienie niedoborów witaminy D na świecie jest ostatnio często podnoszonym problemem przez naukowców i lekarzy. Coraz więcej badań dowodzi bowiem, jak wiele ważnych funkcji spełnia ona w organizmie - może chronić nie tylko przed osteoporozą i złamaniami, ale też przed chorobami serca, cukrzycą, a nawet przed niektórymi nowotworami. Dlatego eksperci dyskutują nieustannie nad zmianą zaleceń odnośnie dziennego zapotrzebowania na nią.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz