wtorek, 23 lipca 2013

Maliny - samo zdrowie

Maliny są bogate w witaminy, antyoksydanty i błonnik pokarmowy, charakteryzują się też najwyższym wśród wszystkich owoców stężeniem przeciwutleniaczy (kwasu elagowego, antocyjanów, kwasu galusowego, kwercetyny, katechiny, kempferolu i kwasu salicylowego), dzięki czemu uważane są za jeden z najlepszych sposobów naturalnego zapobiegania nowotworom (hamują rozwój komórek rakowych, a przez to wzrost niektórych nowotworów). Z kolei olejek malinowy to doskonała ochrona przeciwsłoneczna.
Maliny stanowią bogate źródło znanych z właściwości antyoksydacyjnych polifenoli, takich jak antocyjany – barwniki roślinne, które zapewniają optymalną ochronę zdrowia. Owoce te są jednym z pokarmów roślinnych o najwyższej zawartości włókien (około 20% całkowitej masy malin). Są one także doskonałym źródłem witaminy C i pierwiastków śladowych, takich jak mangan, a także witamin z grupy B, kwasu foliowego, miedzi i żelaza. Wzbogacają dietę w różnorodne przeciwutleniacze oraz składniki odżywcze, które wzmacniają układ odpornościowy i pomagają organizmowi w zwalczaniu chorób.
Maliny pomagają schudnąć, ponieważ są bogate w błonnik i mangan. Włókna pokarmowe, spowalniając proces trawienia, sprawiają, że uczucie sytości trwa dłużej. Z kolei mangan utrzymuje wysokie tempo przemiany materii, a tym samym pomaga spalać tkankę tłuszczową. A zatem jeśli chcesz schudnąć, sięgnij po maliny.

Walory lecznicze malin docenił już ojciec współczesnej medycyny - Hipokrates, który zalecał kurację malinową na wiele chorób. W soku występuje kwas salicylowy (substancja używana m. in. do produkcji kwasu acetylosalicylowego, obecnego w aspirynie), który ma właściwości napotne i przeciwzapalne. Malinowe olejki eteryczne działają natomiast rozgrzewająco i antyseptycznie, co pomoże pokonać uciążliwe infekcje objawiające się gorączką. Witaminowe bogactwo soku z malin wzmacnia układ odpornościowy, co jest szczególnie ważne jesienią i zimą, kiedy najczęściej dopada nas grypa i katar.
Podobne działanie, lecz jeszcze silniejsze mają liście, które ponadto działają moczopędnie, żółciopędnie, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, ściągająco, oraz poprawiają przemianę materii. Napar z suszu owocowego i liści wykorzystuje się w stanach gorączkowych.Innym cennym składnikiem są polifenole - związki o właściwościach antyutleniających, które neutralizują działanie wolnych rodników, przez co zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry. Sok ma dużą zawartość potasu, magnezu i wapnia - pierwiastków, które wzmacniają serce i obniżają ciśnienie i mają działanie przeciwmiażdżycowe.

Sprawdzają  sie również, jako lek w przypadku niedokrwistości, gdyż zawierają duże ilości żelaza i miedzi. Maliny posiadają wiele wartości odżywczych. Mają także właściwości dietetyczne, a cukry w nich zawarte takie jak: fruktoza, glukoza i sacharoza są łatwo przyswajalne przez organizm. Pektyny i kwasy organiczne biorące udział w procesach trawiennych, oczyszczają organizm z toksyn. Szczególną rolę pełnią garbniki zawarte w liściach z kwasem elagowym, mającym m.in. właściwości antybakteryjne (hamują rozwój bakterii jelitowych).
Skutecznie zapobiegają niepożądanym uszkodzeniom błon komórkowych i tym samym neutralizują wolne rodniki. Antocyjany oprócz silnych własności antyoksydacyjnych są również barwnikami roślinnymi, nadającymi malinom głęboko czerwoną barwę. Ta grupa flawonoidów wykazuje także działanie przeciwdrobnoustrojowe. Doniesienia naukowe wskazują, że spożywanie malin hamuje wzrost niektórych bakterii i grzybów, które często prowadzą do różnych infekcji, a niekiedy stają się też przyczyną zespołu jelita drażliwego.
Niektóre badania sugerują, że maliny są szczególnie korzystne dla zdrowia kobiet. Zaleca się ich spożywanie zwłaszcza kobietom w ciąży oraz matkom karmiącym. Herbata malinowa skutecznie łagodzi nudności, zapobiega krwawieniu, łagodzi dolegliwości bólowe. Z kolei spożywanie malin lub picie herbatki z tego owocu przez matki karmiące wspomaga laktację.
Niestety posiadając dużą ilość puryn, maliny nie powinny być spożywane przez ludzi ze skazą moczanową oraz niewydolnością  nerek.

Maliny działają także odżywczo na skórę, dzięki czemu mogą być pomocne w redukcji zmarszczek. Z uwagi na właściwości antyoksydacyjne zawartej w malinach witaminy C skutecznie zmniejszają plamy starcze i przebarwienia na skórze. Można też przygotować z tych owoców naturalną maseczkę, która sprzyja ochronie przed promieniami słonecznymi.
Trzy porcje malin dziennie mogą okazać się znakomitym naturalnym środkiem zapobiegającym związanemu z wiekiem zwyrodnieniu plamki żółtej, które prowadzi do utraty wzroku w połowie pola widzenia z powodu uszkodzenia siatkówki. 
Warto zatem jak najczęściej spożywać maliny, dodawać do jogurtu naturalnego, owsianki również jako ciekawy dodatek do sałatek czy mrożonych sorbetów owocowych.

  • Minerały (mg/100 gram malin):
    • Sód: 3,0
    • Potas: 170,0
    • Magnez: 30,0
    • Wapń 40,0
    • Fosfor: 44,0
    • Żelazo: 1,0