piątek, 19 lipca 2013

Witamina C

Witamina C jest niekwestionowaną gwiazdą wśród witamin, najszerzej znaną i wykorzystywaną. Jest nie tylko silnym przeciwutleniaczem, lecz także przeprowadza dla nas  "recykling" witaminy E, innego, jeszcze silniejszego przeciwutleniacza - co sprawia, że para ta nie ma sobie równych , jeśli chodzi o ochronę naszych komórek przed wolnymi rodnikami. Jednym z jej zadań jest ochrona kwasu foliowego i witaminy E przed utlenieniem.Rozkłada cholesterol w wątrobie, ponadto wspomaga wydalanie substancji zawartych w lekarstwach oraz chemikaliów. Ogranicza toksyczne działanie metali ciężkich, szczególnie ołowiu i kadmu.Witamina C uszczelnia śródbłonki naczyń, poprawia odporność, chroni serce i tętnice przed miażdżycą, zwiększa wchłanianie żelaza, stabilizuje krwinki czerwone, tkankę łączną i nerwową, uczestniczy w biosyntezie hormonów i licznych reakcjach enzymatycznych.Produkcja kolagenu w tkankach łącznych jest możliwa tylko dzięki witaminie C.
Wysokie zapotrzebowanie na witaminę C mają m.in. palacze, osoby narażone na silne stresy, diabetycy, alergicy i reumatycy.

Zawartość witaminy C w produktach spożywczych (mg/100g) :

chrzan    114
czosnek    31
kapusta biała    48
papryka czerwona    144
papryka zielona    91
pietruszka natka    177
pomidor    23
ziemniaki młode    16
cytryna     50
grejpfrut    40
kiwi    59
porzeczki czarne    182
poziomki    60
truskawki    66
pomarańcza    49
maliny    39

Witamina C jest wrażliwa na działanie tlenu, promieni UV, wysokich temperatur, środowiska zasadowego.
Mało wrażliwa na zamrażanie.
Stosowana w żywności jako przeciwutleniacz.
Wystepuje jako :

  • E-300 - kwas askorbinowy - pełni funkcję substancji klarującej, regulatora kwasowości i stabilizatora
  • E-301- askorbinian sodu oraz E-302 askorbinian wapnia- pełnią funkcję regulatora kwasowości