czwartek, 22 sierpnia 2013

Figa

Figi zawierają najwięcej biopierwiastków ze wszystkich popularnych owoców, dostarczając znaczne ilości minerałów tworzących kości, krwiotwórczych i chroniących serce - wapń, żelazo, magnez, mangan, potas.
Figi są znakomitym źródłem błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego (1 suszona figa zawiera 2 g błonnika). Nierozpuszczalny błonnik przeciwdziała zaparciom, uchyłkom jelita, hemoroidom. Rozpuszczalne pektyny w figach mogą obniżać stężenie cholesterolu we krwi. Są bogatym źródłem cynku, który wspomaga funkcjonowanie układu hormonalnego. Odtruwają i odkwaszają organizm, mają działanie antybakteryjne, wspomagają leczenie wrzodów żołądka.
Ficyna - enzym występujący tylko w figach działa łagodnie rozwalniająco, co zapobiega zaparciom.
Zawartość roślinnych związków - fitosteroli wpływa na obniżenie stężenia cholesterolu LDL ( tzw. "złego cholesterolu") i zmniejszać ryzyko choroby wieńcowej.
Suszone figi zawierają do 50 razy więcej polifenoli niż inne popularne owoce i warzywa. Polifenole zwalczają wolne rodniki i obniżają ryzyko wystąpienia wielu chorób przewlekłych.
Zawarty w figach potas pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz zredukować ryzyko choroby wieńcowej i wylewu ( 4 świeże figi zawierają ok. 464 mg potasu, co stanowi 15 % dziennego zapotrzebowania ).
Obecność witaminy B6 wpływa na poprawienie krążenia i złagodzenie zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Szczególnie dobrym źródłem witaminy B6 są świeże figi : 4 figi dostarczaja 0,2 mg tej witaminy, co stanowi 11 % dziennego zapotrzebowania.
Świeże figi szybko się psują, nie nadają się do długiego przechowywania. Suszone figi przechowują się dobrze, a ponieważ mają mniej wody - zawierają więcej składników odżywczych niż ważąca tyle samo porcja fig świeżych.
Wartość kaloryczna :
100 g świeżej figi to 63 kcal
100 g suszonej figi to 284 kcal

Świeże figi można podawać np. z serkiem kozim lub fetą i szynką, dodać do płatków śniadaniowych. Suszone pokrojone w kostkę mogą zastąpić rodzynki w cieście, można nimi nadziewać mięso.

Ciekawe pomysły na dania z figami