środa, 21 sierpnia 2013

Olejowa różnorodność

Najczęściej używamy oleju rzepakowego, słonecznikowego, sojowego lub oliwy z oliwek. Mniej znane oleje mają również wiele wartościowych właściwości. Zimno tłoczone nierafinowane oleje to zdrowie i bogactwo bio-składników.
Oleje dostarczają nam niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, ale również witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Najcenniejsze są oleje tłoczone na zimno, otrzymywane za pomocą mechanicznego wyciskania roślin oleistych. Mają one bardzo wysoką wartość odżywczą, ale jednocześnie małą odporność na przechowywanie. Powinny być chronione przed światłem, które niszczy ich właściwości, szkodzi im również ciepło.
Olej z orzechów laskowych
Ma delikatny, orzechowy smak, żółtozłoty kolor. Spożywany systematycznie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i stężenia złego cholesterolu. Nawilża skórę.
Może być stosowany jako dodatek do deserów, ciast, dressingów.
Olej z orzechów włoskich
Ma intensywny orzechowy smak z delikatna nutą karmelu, w kolorze żółtawym, czasem zielonkawym.
Jest bardzo bogaty w kwasy omega-3 i omega-6, witaminę E. Obniża ciśnienie, poziom cholesterolu LDL. Korzystnie wpływa na pamięć. Zawartość witaminy E ma pomaga zwalczać trądzik i inne problemy skórne.Kwas elagowy wchodzący w skład oleju działa antynowotworowo.
Należy go jadać na zimno, dodając do sałatek z orzechami, ryb, białego mięsa i warzyw.
Olej arachidowy
Tłoczony na zimno ma żółty kolor i intensywny smak. Przydatny w odchudzaniu, gdyż zapewnia poczucie sytości przez dłuższy czas. Zawiera resweratrol -naturalny związek organiczny, bardzo silny przeciwutleniacz działający przeciwnowotworowo. Olej ten ma również korzystny wpływ na naszą skórę, a zawartość magnezu wspomaga nasz układ nerwowy.
Powinien być spożywany na zimno, jako dodatek do sałatek, dressingów.
Olej cedrowy
Pozyskiwany jest przez tłoczenie na zimno nasion cedrów syberyjskich. Ma delikatny smak i nadaje się do picia na surowo. Działa osłonowo na narządy wewnętrzne, łagodzi objawy niestrawności, nieżytu żołądka, choroby wrzodowej, nadkwasoty, zgagi. Dostarcza niezbędnych składników do prawidłowego funkcjonowania kości i stawów. Dostarcza witamin z grupy B. Jest polecany dla sportowców, ponieważ wpływa na podniesienie sprawności fizycznej.
Olej piniowy
Tłoczony na zimno, o delikatnym słodkawym smaku i sosnowym aromacie. Zawiera magnez, dzięki czemu wspomaga działanie układu nerwowego. Zaś obecność cynku korzystnie wpływa na skórę i układ rozrodczy.
Idealnie nadaje się jako baza do pesto. Można go też wykorzystać do sosów, grillowanych ryb.
Olej sezamowy
Tłoczony na zimno ma ciemnobrązowy kolor i mocny aromat. Działa rozgrzewająco i oczyszczająco. Obniża ciśnienie krwi. Korzystnie wpływa na stan kości i kondycję stawów, jest stosowany w profilaktyce osteoporozy.Zawiera sezaminę - lignan, który jest silnym antyoksydantem, wpływa na utlenianie lipidów. Sezamina jest doskonałym dodatkiem do każdej diety i programu treningowego, nie tylko ze względu na przyśpieszanie spalania tłuszczu, ale również ogólne właściwości anty-oksydacyjne i własności partycjonujące składniki pokarmowe. Jedne z ostatnich badań donoszą, że sezamina może u człowieka prowadzić do obniżenia poziomu cholesterolu LDL (złego) jednocześnie podnosząc poziom HDL (dobrego). 
Olej ten jest popularny w kuchni azjatyckiej, wykorzystywany do sosów, sałatek, dipów, deserów.
Olej kukurydziany
Tłoczony na zimno jest pomarańczowy lub czerwonawy, rafinowany - jasno lub ciemnożółty.Zawiera duże ilości witaminy E oraz sporo fitesteroli, jest stosowany do walki z przerostem gruczołu krokowego.
Ze względu na dużą zawartość kwasów wielonienasyconych nie nadaje się do smażenia. Może być użyty do produkcji majonezu, jako dodatek do sałatek, surówek i gotowania.
Olej ryżowy
Ma delikatny słodkawy posmak i jasnożółty kolor. Jest bogaty w witaminę E, naturalny przeciwutleniacz gamma-oryzanol, który działa silnie przeciwzmarszczkowo, chroni przed promieniami UV, poprawia mikrocyrkulację w naczyniach krwionośnych. Zawiera również skwalen, który chroni serce, ma działanie antynowotworowe oraz przeciwgrzybiczne. Olej ryżowy, zwłaszcza spożywany na zimno, wspomaga układ odpornościowy. Obniża też poziom cholesterolu, co ma duże znaczenie dla funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego.
Olej ryżowy znany jest przede wszystkim w kuchni azjatyckiej, np. chińskiej czy japońskiej, ale stosuje się go również do wielu dań europejskich, np. do risotto. W kuchni ceni się go za wartości odżywcze, ale także za uniwersalność – nadaje się do przyrządzania potraw na zimno oraz na gorąco. Posiada wysoką temperaturę dymienia (254 stopnie Celsjusza), dlatego można stosować go do smażenia. Poza tym jest dość słabo wchłaniany przez inne składniki przyrządzanych dań, dzięki czemu nie są one zbyt ciężkostrawne. Jest znakomitym dodatkiem do sałatek, dressingów i sosów. 
Olej z awokado
Tłoczony na zimno ma ciemnozieloną barwę i smak zbliżony do oliwy. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, skwalenu oraz lecytyny, która jest budulcem komórek mózgu, pełni funkcje ochronne żołądka i wątroby oraz usprawnia krążenie krsi. Zawarta w lecytynie cholina wspomaga proces koncentracji i zapamiętywania, dlatego olej ten jest wskazany dla uczących się.
Olej z awokado jest popularny w kuchni śródziemnomorskiej, stosowany do sosów, sałatek, pieczenia i gotowania.
Olej żurawinowy
Jest otrzymywany w wyniku tłoczenia na zimno żurawin wielkoowocowych. Ma specyficzny, owocowy aromat, najlepszy na surowo. Zawiera dużo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminę E, fitosterole, magnez, wapń, cynk, potas, mangan, selen, fosfolipidy.Olej ten zawiera również tocotrienole (naturalna pochodna witaminy E) znane jako susbstancja o silnym działaniu antyutleniającym (niweluje działanie wolnych rodników).
Olej makowy
Tłoczony na zimno z niebieskiego maku, ma delikatny lekko orzechowy smak i ciemny kolor. Jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych z grupy omega-6. Działa korzystnie na układ naczyniowo-sercowy. Jest popularny w kuchni orientalnej, wykorzystywany do produktów cukierniczych z makiem lub serem.
Olej konopny
Otrzymywany z tłoczonych na zimno nasion konopi siewnych. Ma zielonobrązowy kolor, lekko gorzki, korzenny smak i zapach.
Jest bogaty w witaminę K, odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi. Olej cechuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych takich jak kwas oleinowy, linolowy i linolenowy, jak również gamma-linolenowego kwasu (NNKT, stanowią ok. 75% oleju).
Olej konopny tłoczony na zimno z nasion jest wolny od substancji psychoaktywnych, które występują w innych częściach tej rośliny. 
Doskonały jako dodatek do ziemniaków, kaszi surówek.
Olej śliwkowy
Ma ciemnożółty kolor, migdałowy zapach, jest otrzymywany z pestek sliwki węgierki. Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza omega-6, omega-9, w witaminę E, fitosterole.
Popularny w kuchni francuskiej i włoskiej, jako dodatek do deserów, sałatek, sosów i potraw rybnych.
Olej z pestek winogron
Jest żółtozielony lub zielonkawy. Jest bogatym źródłem kwasu linolowego i witaminy E. Obniża poziom cholesterolu LDL, podnosi poziom cholesterolu HDL, działa antyoksydacyjnie. Ponadto zawiera również flawonoidy, witaminy A i B6, resweratrol (organiczny związek chemiczny- bardzo silny przeciwutleniacz), minerały i lecytynę.
Doskonały jako dodatek do sosów, dressingów i sałatek.
Olej krokoszowy
Tłoczony na zimno z nasion krokosza barwierskiego, ma intensywny złotożółty kolor. Nie nadaje się do podgrzewania. Ma bardzo dużą zawartość kwasu linolowego jest świetnym środkiem zapobiegającym miażdżycy naczyń krwionośnych. 
Olej kokosowy
Olej kokosowy zawiera dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 90%), w tym: około 44% kwasu laurynowego, do 18% kwasu mirystynowego, 11% kwasu palmitynowego, od 5 do 11% kwasu kaprylowego, od 4 do 9% kwasu kaprynowego, 6% kwasu stearynowego, około 7% kwasu oleinowego, 2% kwasu linolowego i od 0,5 do 1,5% kwasu kapronowego. Zawiera witaminy B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, a także potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk. Zawartość poszczególnych substancji jest uzależniona od warunków, w jakich powstał surowiec (warunków lokalnych dla poszczególnych plantacji palmowych, warunków pogodowych, nasłonecznienia itp.).
Jest olejem nieschnącym. Po otwarciu może być zdatny do spożycia przez okres dwunastu miesięcy. W czystej postaci ma wygląd białej śliskiej masy o charakterystycznym kokosowym zapachu. Zupełnie pozbawione zapachu są oleje rafinowane (po tym możne je odróżnić od olejów tłoczonych na zimno). Temperatura topnienia oleju kokosowego - 23-26 stopni Celsjusza.
Olej kokosowy jest doskonałym olejem spożywczym. Jest olejem bardzo odpornym na wysokie temperatury, przez co wspaniale nadaje się do smażenia. Może być stosowany do kanapek, jako dodatek do sałat i wszelakich dań. Poza walorami smakowymi o jego wartości decyduje przede wszystkim szereg oddziaływań dobroczynnych dla organizmu. W przemyśle spożywczym jest wykorzystywany do wyrobu ciast, produkcji margaryny oraz czekolady.
Wykorzystywany również w kosmetyce.