Osłabienie układu odpornościowego może być skutkiem nieprawidłowej diety, stresu, działania czynników genetycznych, problemów związanych z wiekiem, braku odpoczynku, otyłości, stosowania niektórych leków, chemioterapii, infekcji oraz chorób przewlekłych.Sprawność działania komórek odpornościowych mogą również osłabić zniszczenia wywołane działaniem wolnych rodników.
Podstawowym czynnikiem wpływającym na prawidłowe działanie układu odpornościowego jest zdrowa i odżywcza dieta. Ważne jest dostarczanie organizmowi odpowiednich ilości białka, węglowodanów i kwasów tłuszczowych, witamin, minerałów oraz kalorii.
Wiele substancji i pierwiastków - żelazo ( drób, soczewica, tłuste ryby), cynk ( drób, owoce morza, zboża) , witaminy C ( owoce cytrusowe, owoce leśne, papryka, brokuły, czarna porzeczka, kapusta ) i E ( awokado, zboża, oliwa z oliwek, oleje, orzechy) - wzmacnia działanie komórek zwalczających infekcje i może wspomóc układ odpornościowy. Witaminy z grupy B - składnik między innymi węglowodanów złożonych ( strączkowe, warzywa, kasze) , mięsa skorupiaków, chudego drobiu i zielonych warzyw liściastych - podnoszą odporność i wspomagają produkcję przeciwciał.
W licznych badaniach naukowych wykazano, że probiotyki, czyli żywe kultury bakterii zawarte w jogurcie pomagają zwalczać patogeny i usuwać je z organizmu. Niektóre z tych bakterii wytwarzają także substancje zwalczające infekcje.
Czosnek i cebula, zawierające zwiąki siarki hamują wydzielanie enzymów umożliwiających mikroorganizmom rozprzestrzenianie się po organizmie człowieka.
Naukowcy uważają, że flawonoidy, znajdujące się w produktach pełnoziarnistych i niektórych owocach mogą wspomagać układ odpornościowy, utrudniając namnażanie chorobotwórczym mikroorganizmom.
Odporność może osłabić dieta zawierajaca zbyt mało karotenoidów, takich jak likopen ( pomidory i jego przetwory) czy beta-karoten ( marchew, dynia, słodkie ziemniaki). Likopen chroni limfocyty przed utlenianiem, które upośledza ich działanie. Jedno z badzań wykazało, że stosowanie przez trzy tygodnie diety zawierającej w swoim składzie 1/4 szklanki przecieru pomidorowego znacząco poprawiło odporność limfocytów na utlenianie. Należy pamiętać, że likopen jest rozpuszczalny w tłuszczach - olej wspomaga jego przyswajalność.Niski poziom likopenu we krwi jest związany ze zwiększeniem unieralności na choroby serca. W wielu krajach żywność zawierająca likopen jest reklamowana jako "zawierająca antyoksydanty dla utrzymania i wspierania zdrowych komórek".
Odporność można zwiększyć jedząc grzyby. Grzyby to składowa zdrowego pożywienia , która działa na układ odpornosciowy jako stymulator.Obecne badania dowodzą, że grzyby zawierają german, mający własciwości podobne do krzemu, który funkcjonuje jako antyoksydant i wzmacnia zdolność organizmu do przeciwstawiania się chorobom. Na szczególną uwagę zasługują grzyby shiitake, zawierające substancje np. lentinan stymulujace produkcję komórek odpornościowych.
Badania naukowe dowodzą również, że substancja CAY-1, wchodząca w skład pieprzu kajeńskiego może chronić organizm przed działaniem drobnoustrojów powodujących zapalenie płuc i drożdżycę.
Wyniki badań sugerują, że karotenoidy - jako przeciwutleniacze- chronia komórki układu odpornościowego przed szkodliwycm działaniem wolnych rodników.
Właściwe składniki odżywcze pomagają zwalczać zmęczenie i dodawać energii. Deficyt składników odżywczych staje się normą w diecie zawierającej więcej przetworzonej żywności i posiłków fast-food.
Nie jesteśmy na tyle zdolni, żeby stworzyć silny układ odpornościowy w ciągu krótkiego okresu czasu. Dlatego ważne jest, aby nasze codzienne odżywianie zawierało odpowiednie składowe, co systematycznie prowadzi do budowania wewnątrz siebie sił odpornościowych.
Pamietajmy również, że codzienna aktywność fizyczna wzmacnia odporność organizmu. Zamiast jazdy zatłoczonym tramwajem, wybierzmy energiczny marsz. A może nie wszędzie musimy dojeżdżać samochodem ? Ruch usprawnia pracę układu odpornościowego, dlatego aby spełniał on swoje zadanie, powinniśmy ćwiczyć systematycznie.
Odporności nie służą również używki : kawa, alkohol, papierosy.
Wzmacnianiu
odporności służą m.in. jeżówka (echinacea), żeń-szeń i spirulina, o których niebawem napiszę na blogu ;-)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz