Najkorzystniej jest
wybierać płatki jak najmniej przetworzone, produkowane z pełnego ziarna:
otręby, płatki owsiane, jęczmienne, zwykłe kukurydziane, musli z pełnego
ziarna. Takie płatki są dobrym źródłem błonnika regulującego pracę jelit,
składników mineralnych i witamin i nie mają zbędnych dodatków podnoszących ich
wartość energetyczną i obniżających walory zdrowotne.
Skład 100 g płatków owsianych :
Kcal 366
Białko 11,9 g
Tłuszcz 7,2 g
Węglowodany 69,3 g
Błonnik 6,9 g
Potas 379 mg
Wapń 54 mg
Fosfor 433 mg
Magnez 129 mg
Żelazo 3,9 mg
Witamina E 1,80 mg
Tiamina 0,462 mg
Ryboflawina 0,151 mg
Niacyna 0,87
mg
Skład 100 g płatków kukurydzianych :
Kcal 363
Białko 6,9 g
Tłuszcz 2,5 g
Węglowodany 83,6 g
Błonnik 6,6 g
Potas 100 mg
Wapń 8 mg
Fosfor 40 mg
Magnez 6 mg
Żelazo 0,8 mg
Witamina E 0,10 mg
Tiamina 0,007 mg
Ryboflawina 0,048 mg
Niacyna 0,17 mg
Spośród wszystkich zbóż owies zawiera najwięcej nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które utrzymują prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Tym samym zapobiegają miażdżycy, chorobom serca i krążenia.
Pół szklanki otrąb
owsianych spożywane codziennie mogą spowodować istotny spadek poziomu
cholesterolu we krwi. Pomagają również w utrzymaniu stabilnych poziomów cukru i
insuliny we krwi.
Płatki owsiane zawierają
wiele cennych mikroelementów -wapń, magnez, żelazo, fosfor, krzem, cynk,
mangan, kwas foliowy i witaminę E. Skutecznie wspomagają odmładzanie organizmu,
działają jak nutri-kosmetyk od wewnątrz - dbając o właściwe nawilżenie skóry.
Podczas gotowania płatków
owsianych uwalniają się tzw. beta glukany, związki, które dobroczynnie wpływają
na błonę śluzową jelit. Regularne spożywanie owsianki leczy stany zapalne
układu pokarmowego, nadżerki, nadkwasotę, niedomagania wątroby i trzustki,
łagodzi objawy alergii.
Tradycyjna owsianka to nie
tylko wspaniały sposób na śniadanie, ale również idealny posiłek przed
treningowy, gdyż stanowi dobre źródło węglowodanów. Dobrze zbilansowana dieta
sportowców i amatorów aktywnego trybu życia, zawsze powinna zawierać produkty
owsiane. Przy niewielkiej liczbie kalorii dostarcza organizmowi mnóstwo
składników odżywczych i na długi czas likwiduje uczucie głodu.
Porcja płatków owsianych z
mlekiem zapewnia też komórkom mózgowym i nerwowym porcję witaminy B6. Ma ona
wpływ na poprawę pamięci i koncentracji oraz na szybsze przyswajanie wiedzy. Z
kolei witamina B1 i kwas pantotenowy, zawarte w owsiance, mogą przeciwdziałać
zmęczeniu oraz rozdrażnieniu, zarówno podczas wysiłku umysłowego jak i
fizycznego. Warto również wspomnieć, że owies zawiera substancje działające
antydepresyjnie, tak więc w chwilach złego nastroju warto sięgnąć po płatki
owsiane.
Z pewnością należy unikać
wszelkich płatków dosładzanych, czekoladowych, miodowych – mają mnóstwo
kalorii, dużo cukru, a często też wzbogaca się je ulepszaczami smaku – solą i
tłuszczem. Nie kupuj również płatków mających w swoim składzie: syrop
glukozowo- fruktozowy, mleko w proszku, utwardzone tłuszcze roślinne,
konserwanty, emulgatory, sztuczne barwniki i aromaty oraz suszone owoce
kandyzowane.
W płatkach przetworzonych
przemysłowo obecny jest akrylamid-substancja, powstała podczas
przygotowywania żywności, którą naukowcy podejrzewają o działanie
rakotwórcze. Ma ona również niekorzystny wpływ na serce i układ krążenia.
Dlatego zaleca się ograniczenie akrylamidu przede wszystkim w diecie dzieci.
Kupując płatki śniadaniowe
sprawdźmy etykiety. Przeczytajmy uważnie informację na opakowaniu. Zwróćmy
uwagę na kaloryczność i zawartość błonnika. Wybierzmy płatki z większą
zawartością błonnika, który wspomaga pracę jelit, pobudza ukrwienie jelit,
wpływa na zwiększone trawienie.
Światowa Organizacja
Zdrowia zaleca spożywanie 20-40 g błonnika dziennie.
Tradycyjna owsianka wcale nie musi być nudna.
Owsiankę można
przygotowywać na wiele sposobów:
- krótko zagotować z mlekiem
lub z wodą,
- zalewać gorącym lub zimnym
mlekiem (płatki błyskawiczne)
- można wzbogacić ją różnymi
dodatkami np.: świeże lub suszone owoce, orzechy, migdały, ziarna dyni,
słonecznika, siemię lniane, miód lub otręby. Tak przygotowana potrawa, poza
nowym smakiem, zyska również dodatkowe składniki odżywcze.
Dla łasuchów zaś :
Granola domowa wg Nigelli
Lawson z "Feast"
porcja na 2,5 litra
granoli
Składniki:
450 g płatków owsianych
120 g ziaren słonecznika
120 g ziaren sezamu
175 g jabłkowego puree
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
200 g miodu
100 g jasnego brązowego
cukru
250 g migdałów (w całości)
2 łyżki oleju
słonecznikowego
300 g rodzynek
Wymieszać wszystko za
wyjątkiem rodzynek. Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować
palcami "gródki" i porobić między nimi odstępy, by dobrze schły. Piec
w temperaturze 170ºC około 40 minut, mieszając w trakcie kilka razy. Po
wystudzeniu wymieszać z rodzynkami. Przechowywać w szczelnie zamkniętym
pojemniku.
Oczywiście można
przygotować granolę redukując cukier.