piątek, 7 sierpnia 2015

Melon Kantalupa na stres i na upały


Ten letni owoc, pochodzący z Afryki i Azji swoją nazwę otrzymał od nazwy włoskiego miasta Cantalupo, leżącego niedaleko Rzymu.
Miąższ kantalupy jest żółtopomarańczowy, słodki i aromatyczny.
Kantalupa jest jednym z najlepszych źródeł beta-karotenu, który w organizmie zostaje przekształcony w witaminę A potrzebną do produkcji komórek limfocytów. Beta-karoten wspomaga funkcjonowanie wzroku, jest przeciwutleniaczem chroniącym przed rozwojem niektórych nowotworów, miażdżycy, korzystnie wpływa na stan skóry. 
 Melon ten bogaty jest również w witaminę C niezbędną dla systemu odpornościowego. Jest doskonałym źródłem potasu. Potas obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej i wylewu ( szklanka pokrojonych melonów zawiera ok. 360 mg potasu, przy czym dzienne zapotrzebowanie na potas to ok. 4700 mg ) 
Melon ma niską zawartość kalorii, 100 g melona zawiera  - 34 kcal, ma właściwości moczopędne i przeczyszczające, detoksykacyjne,  likwiduje nadmiar sodu w organizmie oraz reguluje procesy trawienne i korzystnie wpływa na pracę jelit.
Melony zawierają cytrulinę - aminokwas, który wspomaga odchudzanie. Osoby walczące ze zbędnymi kilogramami powinny włączyć melon do swojej codziennej diety.
Zalecane są w leczeniu schorzeń reumatycznych oraz układu moczowego.
Naukowcy francuscy zalecają spożywanie melonów jako sposobu walki ze stresem i przemęczeniem w związku z zawartym w melonie w dużej ilości enzymatycznego przeciwutleniacza o nazwie dysmutaza ponadtlenkowa.
Dysmutaza ma właściwości minimalizowania szkód w naszym organizmie, jakie powodują wolne rodniki uwalniające się podczas stresu.


Ze względu na dużą zawartość cukru melonów powinny unikać osoby z zaburzeniami trawiennymi oraz chorzy na cukrzycę, którzy mogą natomiast sięgać po gorzkiego melona. U osób uczulonych na pyłki traw może pojawić się reakcja alergiczna po spożyciu melona.

 Kantalupa smakuje najlepiej schłodzona na krótko przed spożyciem, jedzona samodzielnie lub jako dodatek do sałatek, jogurtu, sera.



Inne rodzaje melonów :





melon emir







melon miodowy
                                                                                                                                                                




                                                                            
melon galia
melon melba

melon seledyn