poniedziałek, 28 października 2013

Kapusta - nie taka głowa pusta

Warzywa kapustowate są pełne składników odżywczych, które chronią nas przed nowotworami i chorobami serca. Kapusta to królowa zdrowia, podobnie jak jej rodzina - brukselka i chińska kapusta pak choi.
Antocyjany, występujące w czerwonej kapuście chronią komórki przed wolnymi rodnikami.
Beta- karoten, którego najwięcej zawiera kapusta pak choi redukuje ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej oraz niektórych nowotworów.
Błonnik nierozpuszczalny zawarty w kapuście łagodzi zaparcia.
Kapusta bogata jest również w dobroczynne związki, chroniące przed czynnikami rakotwórczymi :
- ditioltiony - chroniące przed czynnikami rakotwórczymi poprzez mobilizację własnych rezerw glutationu (podstawowego składnika enzymów o działaniu przeciwutleniąjącym, oczyszczającym organizm ze związków rakotwórczych i wzmacniającym układ odpornościowy) w organizmie
- goitrogeny - występujące w surowej kapuście, wpływają na wydzielanie hormonów tarczycy. Należy skonsultować się z lekarzem, jeżeli mamy problemy z tarczycą i jemy dużo surówek z kapusty.
- indole - mogą chronić przed nowotworami piersi i gruczołu krokowego, poprzez obniżenie aktywności estrogenu
- izotiocyjaniany - stymulują enzymy, które hamują działanie hormonów wpływających na powstawanie nowotworów piersi i gruczołu krokowego.
Kapusta jest źródłem kwasu foliowego, ważnej witaminy z grupy B, która redukuje prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów oraz niektórych wad wrodzonych układu nerwowego, ogranicza tez ryzyko rozwoju chorób serca.
Zaś witamina C, której najwięcej dostarcza brukselka poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego oraz zwalcza infekcje i wirusy.
Dla lepszego przyswajania witaminy C najlepiej jeść kapustę na surowo. Aby zachować jak najwięcej innych składników odżywczych, kapustę najlepiej gotować na parze.
Kapusta działa również przeciwstresowo, gdyż jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy - witamin A, C i E, beta-karotenu i selenu. Przeciwutleniacze likwidują szkodliwe skutki działania wolnych rodników powstających podczas reakcji na stres oraz wspomagają przekształcanie tryptofanu na serotoninę, wpływając w ten sposób na poprawę nastroju.
Kapusta ma opinię ciężkostrawnego warzywa. Owszem staje się takim, głównie po dodaniu mięsa i tłuszczy zwierzęcych. Nie jest zalecana przy chorobach trzustki.
Spożywanie kapusty pomaga poprawić procesy trawienia. Surowa kapusta korzystnie wpływa na błonę śluzową przewodu pokarmowego, przynosi ulgę przy zgadze, likwiduje zaparcia. Kiszona kapusta, nie płukana zawiera cenny kwas mlekowy i enzymy poprawiające trawienie tłuszczów.
Ze względu na zawartość cynku i siarki, spożywanie kapusty łagodzi dolegliwości skórne.
Składniki zawarte w kapuście wspomagają leczenie obrzęków kończyn, łagodzą ból, działają antyseptycznie, usuwają toksyny ze skóry, są środkiem na ukąszenia i użądlenia przez owady. Liście kapusty leczą oparzenia, wrzody, rany, odmrożenia, półpasiec, bywają pomocne w chorobach reumatycznych. Stosuje się je również przy żylakach i zapaleniu tętnic.

100 g kapusty białej zawiera :
29 kcal
1, 7 g białka, 0,2 g tłuszczu, 7,4 g węglowodanów
2,5 g błonnika
19 mg sodu, 228 mg potasu, 67 mg wapnia, 33 mg fosforu, 13 mg magnezu, 0,3 mg żelaza
9 uq witaminy A, 52 uq beta-karotenu, 1,67 mg witaminy E
0,072 mg tiaminy, 0,060 mg ryboflawiny, 0,36 mg niacyny,
57 uq folianów
48 mg witaminy C

100 g brukselki zawiera :
37 kcal
4,7 g białka, 0,5 g tłuszczu, 8,7 g węglowodanów
5,4 g błonnika
10 mg sodu, 416 mg potasu, 57 mg wapnia, 33 mg fosforu, 21 mg magnezu, 0,9 mg żelaza
74 uq witaminy A, 447 uq beta-karotenu, 0,88 mg witaminy E
0,080 mg tiaminy, 0,160 mg ryboflawiny, 0,70 mg niacyny
130 uq folianów
94 mg witaminy C

100 g kapusty czerwonej zawiera :
27 kcal
1,9 g białka, 0,2 g tłuszczu, 6,7 g węglowodanów
2,5 g błonnika
11 mg sodu, 269 mg potasu, 46 mg wapnia, 31 mg fosforu, 12 mg magnezu, 0,5 mg żelaza
3 uq witaminy A, 15 uq beta-karotenu, 1,70 mg witaminy E
0,099 mg tiaminy, 0,073 mg ryboflawiny, 0,69 mg niacyny
54 mg witaminy C

100 g kapusty włoskiej zawiera :
38 kcal
3,3 g białka, 0,4 g tłuszczu, 7,8 g węglowodanów
2,6 g błonnika
9 mg sodu, 306 mg potasu, 77 mg wapnia, 49 mg fosforu, 16 mg magnezu, 0,4 mg żelaza
7 uq witaminy A, 42 uq beta-karotenu, 2 mg witaminy E
0,100 mg tiaminy, 0,260 mg ryboflawiny, 0,60 mg niacyny
80 uq folianów
60 mg witaminy C