W składzie siemienia lnianego znajduje się :
- błonnik
nierozpuszczalny - ten rodzaj błonnika zapewnia sprawne działanie przewodu
pokarmowego oraz zapobiega zaparciom
- kwas alfa-linolenowy
(ALA) - nasz organizm nie produkuje tego kwasu tłuszczowego, musimy przyjmować
go z pożywieniem. Kwas ten reguluje ciśnienie krwi oraz utrzymuje w zdrowiu
ścianki komórek. Zapobiega chorobom serca poprzez redukowanie produkcji
substancji hormonopodobnych, prowadzących do powstawania zakrzepów. Kwas
alfa-linolenowy wpływa na zdrowotne wartości oleju lnianego, chociaż w procesie
produkcji oleju tracone są takie wartości , jak błonnik i lignany.
- lignany - to związki zwane
również fitoestrogenami, gdyż wykazują łagodne działanie podobne do estrogenu,
są jednocześnie silnymi przeciwutleniaczami
- witamina E, witaminy z grupy B , witamina K, kwas foliowy, żelazo, magnez, cynk
Zawarte w nasionach śluzy
powlekają błony śluzowe przełyku, żołądka i częściowo dwunastnicy, chroniąc je
przed agresywnym kwasem solnym i zmniejszając odczyny zapalne. Siemię jest też dobrym środkiem przeciwkaszlowym, skutecznym zwłaszcza w zapaleniu oskrzeli,
ale pomaga także w chorobach skórnych, leczeniu oparzeń i odmrożeń.
Dodawanie siemienia
lnianego do pokarmów może chronić przed chorobą serca, wpływa również
korzystnie na obniżenie cholesterolu LDL.
Siemię lniane w pewien
sposób wspomaga odchudzanie. Otóż reguluje poziom cholesterolu, problem
występujący często u osób z nadwagą. Poza tym nasiona lnu wywołują uczucie
sytości, co chroni przed sięgnięciem po kolejną przekąskę, a tym samym przed
dostarczeniem organizmowi dodatkowych kalorii. Jednak nie zrzucimy zbędnych
kilogramów jedynie dzięki spożywaniu siemienia lnianego. Odchudzanie jest skuteczne
tylko i wyłącznie wtedy, gdy połączymy zdrową dietę z aktywnością fizyczną.
Ponieważ siemię lniane
zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, najlepiej na początku zacząć przyjmowanie od niewielkich ilości i stopniowo je zwiększać. W przeciwnym razie
może mieć działanie przeczyszczające. Szczególnie silne reakcje mogą pojawić się
u osób z zespołem jelita drażliwego.
Podobnie jak wiele innych
produktów naturalnych, siemię lniane stanowi źródło niewielkich dawek związków
cyjanowych, szczególnie jeśli spożywa się je na surowo. Organizm ludzki jednak
posiada zdolność neutralizacji pewnych dawek związków cyjanowych – 3 łyżeczki
mielonego siemienia lnianego dziennie są zupełnie bezpieczne a równocześnie
stanowią dawkę efektywną jeśli chodzi o korzystne działanie na zdrowie. Aby wykorzystać wszystkie składniki występujące w siemieniu lnianym, należy zemleć je w młynku do kawy. Jeśli ziarna nie są dobrze przeżute lub zmielone. przejdą przez układ pokarmowy w niezmienionej postaci. Nie należy też zbyt długo przechowywać zmielonego lnu, ponieważ zawarty w nim tłuszcz jełczeje.
Świeżo zmielone siemię
lniane można np. dodawać do ciasta na naleśniki, wypieków (zastępując część mąki
lub posypując pieczywo), owsianki, płatków z mlekiem, kotletów mielonych, past
do chleba.
Można zrobić sos pesto ze świeżej bazylii, czosnku, zmielonego siemienia lnianego (zamiast orzeszków piniowych), oleju lnianego i parmezanu. Następnie wymieszać z gorącym makaronem.
Można zrobić sos pesto ze świeżej bazylii, czosnku, zmielonego siemienia lnianego (zamiast orzeszków piniowych), oleju lnianego i parmezanu. Następnie wymieszać z gorącym makaronem.
Na szczególną uwagę zasługuje olej lniany tłoczony na zimno
Stosowanie oleju lnianego
ma pomóc w podnoszeniu odporności organizmu, w walce organizmu z przeciwciałami
i negatywnymi ustrojami. Olej lniany i zawarte w nim bogactwo regenerują także
błony śluzowe przewodu pokarmowego. Co ciekawe, olej lniany ma też działanie
rozkurczowe i żółciopędne. Regularne spożywanie oleju lnianego zapewnia także
ochronę przed chorobami serca i chorobami naczyń krwionośnych. Olej lniany
pomaga przywrócić równowagę hormonalną i zaburzone proporcje kwasów
tłuszczowych w organizmie. Kwasy tłuszczowe omega-3 (w połączeniu z ćwiczeniami
fizycznymi) regulują poziom cholesterolu i cukrów we krwi zwiększając tym samym
skuteczność kuracji odchudzających.
Należy podkreślić także
fakt, że olej lniany miewa zastosowanie w przypadku schorzeń zewnętrznych.
Przypisuje mu się działanie przede wszystkim przeciwzapalne oraz łagodzące. W związku
z zawartością licznych składników odżywczych w oleju lnianym, posiada on także
właściwości regenerujące. Oczyszcza skórę, wygładza ją, ułatwia leczenie chorób
skóry. Naturalnie też natłuszcza i wzmacnia skórę i włosy
Olej lniany charakteryzuje
się doskonałym bilansem kwasów tłuszczowych (NNKT). NNKT to związki chemiczne,
których organizm nie produkuje, ale potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania.
Proporcja kwasów omega-3 i omega-6 w oleju lnianym
wynoszą 1:1. Źródłem kwasów omega-3 są: warzywa zielone, siemię
lniane, olej z siemienia, olej z orzechów, organiczne mięso, organiczne
jaja i pokarmy mleczne pochodzące od zwierząt karmionych trawą lub paszą z
dodatkiem siemienia lnianego.
Źródłem kwasów
tłuszczowych omega-6 są: oleje roślinne ( zwłaszcza olej kukurydziany i
słonecznikowy), oleje nasycone, margaryny, nieorganiczne jaja, mięso i produkty
mleczne. Przeciętny człowiek spożywa je w proporcjach nawet 1:50 na rzecz
kwasu omega-6. Natomiast niedobory kwasu omega-3 przy nadmiernym spożywaniu omega-6
mogą prowadzić do wielu schorzeń, głównie chorób cywilizacyjnych (nowotwory,
arterioskleroza, dermatozy, schorzenia autoimmunologiczne, choroby układu
krążenia, depresje). Dzieci z niedoborami kwasów omega-3 mają problemy z
zachowaniem, nauką, pamięcią i częściej u nich występuje ADHD
Należy pamiętać, że nie
wolno podgrzewać oleju lnianego, gdyż niszczy to zawarty w nim kwas
alfa-linolenowy. Można dodawać olej lniany do wszelkich zimnych potraw :
sałatek, surówek, dresingów, past, twarożku. Zaleca się regularne spożywanie
oleju lnianego kobietom w ciąży i karmiącym piersią oraz wszystkim osobom po 40
roku życia. Przyjmuje się, że osoba dorosła powinna spożywać 1 g oleju na
kilogram masy ciała.
Olej lniany powinno
przechowywać się w chłodzie, najlepiej w lodówce, z daleka od promieni
słonecznych, pod wpływem których utleniają się kwasy Omega-3. Po otwarciu
należy go przechowywać wyłącznie w lodówce.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz