Pomidory mamy co prawda przez cały rok, ale latem ich smak i wartości odżywcze są niezrównane.
Są ożywczym prysznicem dla skóry ze względu na dużą zawartość wody oraz obecność beta-karotenu, który opóźnia powstawanie zmarszczek.
Pomidory są głównym źródłem likopenu w diecie.
Obecnie dostępne są wyniki
szeroko zakrojonych badań klinicznych, których autorzy dowodzą, że stosowanie
bogato likopenowej diety zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca i raka
gruczołu krokowego. Sześcioletnie badania, którymi objętych zostało 48000
mężczyzn, pracowników opieki zdrowotnej, przeprowadzone w Akademii Medycznej na
Harvardzie dowiodły, że osoby spożywające przetwory pomidorowe częściej niż 2
razy na tydzień są o 34% mniej narażone na rozwój raka gruczołu krokowego. Ale korzyści ze spożywania likopenu nie są ograniczone tylko
do prostaty. Włoscy naukowcy wykazali, że osoby konsumujące 7 porcji surowych
pomidorów tygodniowo, zmniejszają ryzyko raka jelita grubego i żołądka o 60%.
Izraelscy naukowcy natomiast odkryli, że likopen jest silnym hamulcem rozwoju
nowotworów płuc, piersi oraz komórek nowotworowych endometrium a naukowcy z
uniwersytetów w Manchesterze i Newcastle dowiedli, że pomidory zwiększają
zdolność skóry do ochrony przed światłem ultrafioletowym. Obecnie próbują
stwierdzić, czy spożywanie tych warzyw chroni również przed groźniejszymi chorobami,
takimi jak rak skóry. Są również doniesienia, że pomidory, dzięki likopenowi
chronią oczy przed degeneracją plamki żółtej. Likopen pomidorów ponadto pomaga
zachować dłużej aktywność osobom starszym.
Co
ciekawe likopen występuje w większych ilościach w pomidorach przetworzonych niż
świeżych, a jego przyswajalność dla organizmu jest bardzo prosta. Pomidory są
również nieocenione w dietach przeciw otyłości, (bo jeden średni pomidor to
tylko 15 kcal), Działają lekko
moczopędnie, czyszcząco i antytoksycznie. Ze względu na dużą zawartość soli
mineralnych wapnia i fosforu są zasadotwórcze.
Ze względu na dużą
zawartość różnorodnych witamin i mikro- i makro elementów pomidory są idealnym
środkiem profilaktycznym jak również leczniczym przy awitaminozie (Beri Beri).
Nadto dzięki swoim właściwościom działają one dobrze na układ trawienny
poprawiając perystylaktykę jelit, stąd zalecane dla osób otyłych do wdrożenia w
dietę. Sok z pomidorów również znacznie wspomaga procesy trawienne, dlatego
zalecany jest dla osób z problemami układu pokarmowego. Dieta bogata w
pomidory nie jest wskazana dla osób chorych na reumatoidalne zapalenie stawów i
dnę moczanową. Muszą też na nie uważać cierpiący z powodu zgagi. Jeśli
masz wrażliwy przewód pokarmowy, obieraj pomidory ze skórki (najłatwiej schodzi
po wcześniejszym sparzeniu). Podobnie należy postąpić, gdy podajemy je osobom
mającym problemy z gryzieniem.
W przypadku chorób
wrzodowych, dwunastnicy, zapalenia okrężnicy czy woreczka żółciowego, chorób
wątroby i dróg żółciowych należy być ostrożnym przy spożywaniu pomidorów (zresztą
jak i innej żywności), pamiętać o sparzeniu warzywa i obraniu go ze skórki.
Najlepiej spożywać lekko podgrzany, rozmiękczony. Podobnie lepiej spożywać
podgrzany sok z pomidorów niż zimny. Pomidory mogą uczulać.
Powinny unikać ich matki karmiące, a do diety dzieci muszą być wprowadzane
stopniowo - zmniejszy to ryzyko pojawienia się alergii.
Oprócz czerwonych w naszej kuchni pojawiają się także
pomidory żółte oraz zielone. Żółte są pod względem zawartości
witamin tak samo wartościowe jak czerwone, chociaż jest w nich trochę mniej drogocennego likopenu.
Bardzo ostrożnie powinniśmy natomiast podchodzić do zielonych pomidorów. Nie
zawierają one tylu substancji odżywczych, co czerwone, mają natomiast znacznie
więcej tomatyny, która jest szkodliwym alkaloidem. Uaktywnia się on zwłaszcza
po skropieniu warzyw octem. Dlatego właśnie jedzenie znacznych ilości sałatki z
zielonych pomidorów z sosem winegret może powodować migreny. Takich sensacji
nie będą natomiast wywoływać przetwory z tych samych zielonych pomidorów.
Tomatyna pod wpływem temperatury traci wszystkie swoje szkodliwe właściwości.
Najsmaczniejsze, a zarazem najzdrowsze są pomidory,
które mają wyraźny, przyjemny zapach (wąchamy go od strony szypułki). Mocny
aromat świadczy o tym, że pomidorom pozwolono spokojnie dojrzewać na
krzaku. Przedwcześnie zerwane i “dochodzące” np. na parapecie zawierają o wiele
mniej substancji zapachowych. Przy zakupie zwracaj także uwagę na kolor skórki
- powinna być intensywnie zabarwiona również przy samej szypułce.Łączenie w jednej sałatce pomidorów i ogórków to nie najlepsze rozwiązanie - obecny w ogórkach enzym zabija zawartą w pomidorach witaminę C. Ale jest na to rada - przed połączeniem składników wystarczy każdy z nich wymieszać z odrobiną oliwy z oliwek. Podziała ona ochronnie na witaminę C, a dodatkowo zwiększy wchłanialność likopenu z pomidorów.
Sos pomidorowy z niewielkim dodatkiem oliwy jest prawdziwą bomba likopenową.
Podczas obróbki termicznej dochodzi do zerwania niektórych wiązań chemicznych, w wyniku czego likopen przekształca się w związek o wiele łatwiej przyswajalny dla naszego organizmu. Poziom likopenu we krwi po zjedzeniu przetworów pomidorowych jest 2-3 razy wyższy niż po spożyciu świeżych pomidorów.
ketchup domowy bez polepszaczy i konserwantów
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz