"W życiu pada wiele pytań, na które czekolada przynosi odpowiedź "
Nigella Lawson
Kakaowiec pochodzi z Ameryki Południowej i od VII wieku naszej ery był uprawiany przez Majów, którzy handlowali jego owocami i wykorzystywali jako środek płatniczy.W 1502 r. Krzysztof Kolumb przywiózł ziarna kakaowca do Hiszpanii, zaś Cortes rozpropagował napój z rozkruszonych ziaren kakaowca i zimnej wody. Z czasem zaczęto dodawać wanilię, przyprawy, miód, cukier. Wierzono, że kakao pomaga na wiele dolegliwości. W XVII wieku kakao podbiło już całą Europę.Na początku XIX wieku holenderski chemik Coeraad von Houten wynalazł prasę do usuwania tłuszczu z ziaren i rozwinął metodę neutralizacji kwasów. Dzięki temu zdołał wyprodukować niemal czyste masło kakaowe i wyrabiać z niego bloki, które następnie mielono, aby otrzymać kakao w proszku, dodawane do potraw. Od tej chwili kakao można było nie tylko pić, ale również jeść. W 1847 r. w Wielkiej Brytanii zaczęto sprzedawać czekoladę Fry'a, a w Szwajcarii powstały słynne firmy produkujące czekoladę. W 1875 roku po raz pierwszy połączono ją z mlekiem skondensowanym i powstała czekolada mleczna.
Kakaowiec rośnie w Afryce, Indiach Zachodnich, na tropikalnych terenach obu Ameryk i na Dalekim Wschodzie. Zebrane ziarna kakaowca pozostawia się na słońcu, aby zyskały charakterystyczny aromat, następnie usuwa łuski, a z części jadalnej wytwarza miazgę i masło kakaowe. Dzięki dalszej obróbce powstają różne rodzaje czekolady
Najcenniejszym i najważniejszym składnikiem czekolady jest ziarno kakaowca. Mleczna musi zawierać co najmniej 25 % składników pochodzących z ziaren kakaowca, poza tym mleko, proszek mleczny, wanilię. Deserowa powinna mieć przynajmniej 60 % składników z ziaren kakaowca. Biała czekolada, nie wiedzieć czemu nazywana czekoladą, nie zawiera kakao, za to dużo cukru i tłuszczu z kakaowca.
Czekolady z dodatkami ( rodzynki, orzechy) są bardziej kaloryczne, natomiast nadziewane niestety mają wiele chemicznych dodatków. Im więcej kakao w czekoladzie a mniej cukru tym jest ona zdrowsza. Dobra czekolada powinna być bez nalotu, przyjemnie pachnieć, powinna trzaskać pod palcami podczas łamania. Podobnie, jak inne produkty spożywcze nie powinna zawierać mnóstwa składników i udziwnień typu, bąbelki, dodatki light. Dlatego tak samo jak podczas kupowania wszystkich produktów spożywczych czytajmy etykiety.
Czekolada zawiera pewien magiczny składnik - tryptofan, który przekształca się w naszym organizmie w serotoninę, tzw. hormon szczęścia. Serotonina jest hormonem odpowiedzialnym za rytm snu, nastrój, pociąg seksualny a także temperaturę. Ale pamiętajmy, że źródłem magnezu, witaminy C , czy manganu niezbędnych do produkcji serotoniny są również świeże warzywa, owoce i orzechy.
Czekolada znana jest także jako jeden z najpopularniejszych afrodyzjaków. Podczas spożywania czekolady wytwarzana jest fenyloatylamina - neuroprzekaźnik zwany " hormonem miłości"
Dzięki zawartości kofeiny ( ok. 5-10 mg w tabliczce ) oraz teobrominy (aktywna biologicznie pochodna ksantyny, główna substancja uzależniająca charakterystyczna dla czekolady ) następuje zwężenie naczyń krwionośnych, następuje pobudzenie organizmu, poprawa koncentracji.
Natomiast zwiększenie poziomu glukozy powoduje, że organizm dostaje dużą dawkę kalorii a tym samym energii.W czekoladzie znajduje się też dużo jonów magnezu, który odpowiada za prawidłową pracę mięśni, szczególnie mięśni prążkowanych serca oraz poprawia koncentrację.
Największe stężenie wszystkich aktywnych składników zawiera czekolada gorzka, o dużej zawartości kakao powyżej 60 %. Bogata jest ona w przeciwutleniacze, korzystne dla serca. Antyoksydanty, które znajdują się w ziarnach kakaowych neutralizują wolne rodniki. Ostatnie badania naukowe wykazały, że ciemna czekolada, dzięki obecności flawonoidów może poprawić jakość widzenia w niekontrastującym otoczeniu i przebieg procesów umysłowych. Zawartość flawonoidów sprawia, że czekolada zapobiega miażdżycy i zakrzepom. Dzięki dużej zawartości alkaloidu -teobrominy czekolada pobudza pracę nerek i jako łagodny środek moczopędny oczyszcza je. Naukowcy odkryli , że teobromina łagodzi również kaszel. Masło kakaowe ma znakomite oddziaływanie na cerę, dlatego na jego bazie powstaje sporo produktów kosmetycznych.
Niestety nie jest wskazana a wręcz szkodliwa dla naszych domowych pupili. Dlatego nie częstujmy nią naszych futrzaków.
Czekolada to prosty sposób na poprawę nastroju, porcję energii, pobudzenie do działania.
Ale...No, właśnie...;-)
100 g czekolady gorzkiej to ok. 480 kcal
100 g czekolady mlecznej to 530 kcal
100 g czekolady białej to ponad 550 kcal
100 g czekolady nadziewanej to ok. 600 kcal
Dlatego, pamiętajmy nie cała tabliczka a 1-2 kostki czekolady, najlepiej gorzkiej.
Kliknij aby wejść do czekoladowego kącika w internecie.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz