Jeżyny, nazywane też ostrężynami, należą do najstarszych
owoców, znanych już w czasach prehistorycznych. Wyglądem zbliżone są do malin,
mają jednak ciemniejszą barwę - od fioletu po czerń. Niegdyś krzewy jeżyny
porastały dzikie tereny Eurazji i Ameryki Północnej, dziś występują niemal na
całej kuli ziemskiej.
W skład owoców jeżyny wchodzą
cukry, kwasy organiczne, witaminy z grupy B, witamina C, prowitamina A,
garbniki, a także związki mineralne potasu, wapnia i magnezu. Owoce
jeżyny mają korzystny wpływ na pracę przewodu pokarmowego, jak również układu
nerwowego, ponieważ wykazują właściwości uspokajające. Z dojrzałych jeżyn można
wyciskać sok i używać go do sporządzania okładów na krosty, wypryski i liszaje.
Zawarte w jeżynach garbniki, barwniki, a także potas i magnez wykazują
dużą skuteczność w uszczelnianiu naczyń krwionośnych, a ponadto tonizują pracę
serca. Owoce jeżyny wzmacniają odporność organizmu oraz korzystnie wpływają na
neurozy klimakteryjne. Duża zawartość wapnia wzmacnia kości i zapobiega
osteoporozie, dlatego jeżyny szczególnie zalecane są kobietom w okresie
menopauzy. Dzięki obecności potasu i magnezu regulują ciśnienie krwi i wpływają
pozytywnie na układ nerwowy.Spośród antocyjanów najczęściej występującym w owocach
jeżyny jest cyjanidyno-3-glukozyd. Towarzyszy mu cyjanidyno-3-rutynozyd oraz
pochodne antocyjanów acylowanych. Jeżyny zawierają także wiele fenolokwasów,
takich jak kwas p-hydroksybenzoesowy, prokatechowy, gallusowy czy chloro
genowy. Ogólna zawartość substancji przeciwutleniających jest zbliżona do
wartości oznaczonej w owocach borówki czernicy i wynosi 6 mmol/100 g. Jeżyny
dziko rosnące zawierają nieco więcej tych substancji niż jeżyny uprawiane.
Aktywność przeciwutleniająca wynika głównie z obecności polifenoli, gdyż
podobnie jak w większości owoców jagodowych zawartość karotenoidów i witaminy C
jest dużo mniejsza. Spośród wszystkich związków polifenolowych występujących w
owocach jeżyny, największy udział mają antocyjany (glukozydy
cyjanidyny) i flawonole (kwercetyna) zlokalizowane w miąższu, a także kwas
elagowy, procyjanidyny i epikatechiny obecne w nasionach. Kwas elagowy
powoduje, że jeżyny mają działanie napotne i wykrztuśne. Owoce te są od lat
wykorzystywane w medycynie ludowej i ziołolecznictwie właśnie dzięki zawartości
związków biologicznie aktywnych.Przepis na sok z jeżyn
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz