Cukinia jest łagodnym w
smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną.
Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Lekka, w dużym
procencie złożona z wody, jest idealna dla osób, które chcą zrzucić zbędne
kilogramy. Cukinia to warzywo o niskiej wartości kalorycznej. 100 gram cukinii
dostarcza organizmowi zaledwie 15-16 kcal!
Zaletą cukinii jest to, że
nie odkładają się w niej metale ciężkie.
Ponadto warzywo odkwasza
organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z
nadkwaśnością, zgagą.
Warto wiedzieć, że cukinia
może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku.
Cukinia to warzywo
uniwersalne, które można przyrządzać na wiele sposobów. Nadaje się do smażenia,
duszenia, marynowania, pieczenia oraz do jedzenia na surowo. Można przyrządzić
z niej zapiekankę, placuszki, danie jednogarnkowe, ratatouille, lub ciasto.
A najbardziej wybredni smakosze docenią przysmak, jakim są kwiaty cukinii
smażone w cieście naleśnikowym.
Briami wg Bajaderki
Pyszna letnia zapiekanka, często podawana w greckich domach
5 średnich cukinii, pokrojonych na 1/2 cm plasterki 4 duże obrane ziemniaki, pokrojone na 1/2 cm plasterki 5 ząbków czosnku (lub więcej) pokrojonych na cieniutkie plasterki 2 średnie pomidory, pokrojone na ćwiartki 15dag parmezanu, pokrojonego w kostkę. Parmezan powinien być pokrojony w kostkę, a nie starty - kostki sera zamienią się w nieregularne, przyrumienione bryłki, natomiast stary ser się tylko roztopi i zmieni całą konsystencję zapiekanki.
4 łyżki wody
1/3 szklanki oliwy 2 czubate łyżki świeżego oregano, posiekanego
1 1/2 łyżki świeżej, posiekanej mięty
1 łyżka świeżej kolendry lub zielonej pietruszki (posiekanej)
sol i pieprz, do smaku
Rozgrzać piekarnik do
Rozgrzać piekarnik do
Przepis pochodzi z cincin.cc
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz