środa, 14 maja 2014

Pokrzywa - nie taka złośliwa ;-)

Pokrzywa, poczynając od korzeni, poprzez łodygi i liście aż po kwiaty, ma właściwości lecznicze. Już w starożytności cieszyła się dużym powodzeniem.  Pokrzywa jest najlepszą oczyszczającą i krwiotwórczą rośliną leczniczą. Ponieważ ma ona także korzystny wpływ na trzustkę, herbatka pokrzywowa obniża poziom cukru we krwi. Herbatka leczy także choroby i zapalenia dróg moczowych, chorobowe zatrzymanie moczu.Liście pokrzywy zawierają wiele chlorofilu, garbników, kwasy organiczne, glukoninę powodującą obniżenie poziomu cukru we krwi, acetylocholinę, histaminę, celulozę, mnóstwo składników mineralnych, zwłaszcza potas, wapń, zelazo, witaminę C ( 60 mg w 100 g świeżych liści), prowitaminę A, witaminy z grupy B.W lecznictwie ludowym zaleca się herbatkę z pokrzywy w czasie jednotygodniowej kuracji pitnej przeciwko schorzeniom wątroby i dróg żółciowych, chorobom śledziony, nawet guzowi śledziony, w zwyrodnieniu śluzowatym żołądka i narządów oddechowych, przy skurczach i wrzodach żołądka, wrzodach jelita, chorobach płuc. W chorobach wirusowych i bakteryjnych, pokrzywa jest również wspaniałym pomocnikiem. Pomaga również w niedokrwistości, anemii, i innych poważnych chorobach krwi. Pomaga oczyszczać krew poprzez usuwanie toksyn i wspomaganie produkcji czerwonych krwinek. Korzystnie wpływa na przemianę materii i dostarcza niezbędnego żelaza. Pokrzywa zmniejsza skłonność do przeziębień i pomaga w chorobach reumatycznych i artretycznych. Ma również zastosowanie w kosmetyce - wpływa bardzo korzystnie na włosy.
Do spożycia zbieramy na wiosnę młode pędy, potem tylko najmłodsze wierzchołki i liście. Nie zbieramy nadmiernie wyrośniętych roślin. Należy je zawsze dobrze wypłukać i krótko sparzyć wrzącą wodą.
Pokrzywa zwyczajna jest stosowana jako składnik lub przyprawa do zup, dodaje się ją do sosów, sałatek, ziemniaków oraz pierogów.

Zupa z pokrzywy
15 dag świeżych liści młodej pokrzywy, 2 ząbki czosnku, szklanka mleka, 1/2 szklanki śmietany, masło, łyżeczka mąki, 3-4 szklanki wywaru z włoszczyzny, 4 jajka, starta gałka muszkatałowa, imbir, sól, pieprz.
Pokrzywę sparz wrzątkiem i uduś na maśle wraz z posiekanym czosnkiem. Następnie całość zmiksuj, zalej bulionem i mlekiem. Po zagotowaniu zupę zagęść śmietaną wymieszaną z mąką. Przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatałową i imbirem. Do każdej porcji dodaj jajko na twardo.

Drożdżówki z pokrzywowym pesto
Lemoniada z pokrzywą
Wiosenny twarożek z pokrzywą
Sałatka z pokrzywą