czwartek, 8 maja 2014

Herbata rooibos - smak Afryki

Rooibos - w dokładnym tłumaczeniu "czerwony krzew" jest rośliną pochodzącą z Afryki Południowej. Osiąga wysokość do 1,5 m. Uprawia się ją w Górach Cedar - w regionie o suchym lecie, ubogiej stepowej roślinności, piaszczystych glebach i porze deszczowej zimą. Plantacje są jednocześnie terenami naturalnej wegetacji tych krzewów, dlatego stosowanie jakichkolwiek nawozów sztucznych czy środków owadobójczych nie jest tu potrzebne. Dzięki temu herbata Rooibos jest całkowicie naturalna i nie zawiera żadnych dodatkowych związków chemicznych.
Południowoafrykańska herbata z cienkich listków czerwonokrzewu jest bezkofeinowa i świetnie gasi pragnienie.
Można podawać ją małym dzieciom po ukończeniu pierwszego roku życia. Mogą ją pić kobiety w ciąży oraz karmiace piersią. 
100 ml herbaty roiboos zawiera : 6,16 mg sodu, 0,22 mg fluoru, 0,04 mg cynku, 0,04 mg manganu, 7,12 mg potasu, 0,07 mg żelaza, 1,09 mg wapnia.

  • Ma ona w składzie sporo witaminy C - wspomagającą mechanizmy obronne organizmu,  chroniącą organizm przed szkodliwym działaniem cząsteczek tlenu, a tym samym środkiem przeciwdziałającym starzeniu i chorobom nowotworowym oraz poprawiającą przyswajanie wapnia i żelaza.
  • Trzy filiżanki herbaty pokrywają jedną trzecią dziennego zapotrzebowania na żelazo, wskazane w stanach niedoboru – niedokrwistościach, oraz dla osób o zwiększonym zapotrzebowaniu na żelazo np. kobiety w ciąży, karmiące, z obfitymi krwawieniami miesięcznymi, sportowcy, wegetarianie.
  • Rooibos uzupełnia dietę w wapń i mangan
  • Dzięki fluorowi wpływa pozytywnie na zęby i kości.
  • Dzięki zawartości miedzi ułatwia przyswajanie żelaza, wspomaga metabolizm białek i przemiany barwnikowe w skórze i włosach – sprzyjając zdrowej karnacji
  • Zawarte w herbacie alfa-hydroksykwasy oraz cynk pozwalają utrzymać gładką i jędrną skórę.
  • Kwasy fenolowe (garbniki, dużo mniej niż w czarnej herbacie, w związku z tym nie blokują wchłaniania żelaza i wapnia, nie dają gorzkiego smaku) wspomagają odporność skóry i śluzówek: w przebiegu infekcji żołądkowo-jelitowych, biegunek, wywołują efekt ściągający na dziąsła i śluzówkę jamy ustnej, stosowane zewnętrznie w leczeniu wysypek pieluszkowych, fotodermatoz, pokrzywek, trądziku i niegojących się ran.
  • Olejki eteryczne zawarte w czerwonokrzewie wpływają na poprawę złego nastroju, a zawarte w herbacie flawonoidy działają antydepresyjnie, pobudzając wydzielanie "hormonów szczęścia" - serotoniny.
  • Badania wykazują, że zawarte w rooibos flawonoidy unieszkodliwiają agresywność wolnych rodników (aspalatyna, notofagina), a tym samym chronią naczynia krwionośne przed uszkadzającym działaniem blaszek cholesterolowych, powstawaniem zwapnień sprzyjających chorobie wieńcowej, zawałowi serca, udarowi mózgu, nadciśnieniu, zapobiegają powstawaniu i rozwojowi zmian rakowych, wykazują działanie antyalergiczne.
  • Herbata roiboos jest polecana w profilaktyce i leczeniu cukrzycy, obniża bowiem poziom cukru we krwi.
  • Flawony odpowiedzialne za typowy słodki smak herbaty Rooibos, zaspakajające naturalną potrzebę słodyczy, nie szkodzące zębom, nie podnoszące wartości kalorycznej napoju, dzięki czemu korzystnie wspomagające wszelkie diety.
Rooibos nie wymaga żadnych ściśle określonych warunków, ceremoniałów jakie należałoby spełnić, by móc ją przyrządzić i rozkoszować się o dowolnej porze dnia. Ponieważ nie zawiera kofeiny, nie ma ograniczeń ilościowych spożycia. Możliwe jest kilkakrotnie zaparzanie herbaty (do trzech razy), przy czym kolejne napary nie ustępują smakowo pierwszemu (skróceniu ulega czas naciągania do 60 sekund, spada zawartość witaminy C). Rooibos jest naturalnie słodki, więc nawet najwięksi miłośnicy słodyczy będą mogli zrezygnować z cukru lub ograniczyć słodzenie do minimum.