Zawierają betacyjany - barwniki roślinne, chroniące przed czynnikami rakotwórczymi.
Betaina znajdująca się w burakach obniża poziom homocysteiny - aminokwasu związanego ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób serca.
Aby zachować antocyjany w burakach najlepiej piec je w piekarniku w całości ze skórką. Jeżeli gotuJemy buraki obrane i pokrojone, zawarty w nich barwnik przedostaje się do wody i jest tracony. To samo się dzieje z rozpuszczalną w wodzie witaminą B.
Występujące w burakach saponiny wiążą cholesterol w przewodzie pokarmowym, obniżając ryzyko wystąpienia chorób serca.
Rozpuszczalny błonnik zawarty w burakach obniża stężenie cholesterolu LDL.
Buraki oczyszczają jelita z przyklejonych do ścianek złogów (wielomiesięczny kał) i nawilżają je. Złogi tworzą się poprzez np. siedzący tryb życia, którego skutkiem jest słaba perystaltyka jelit, co może prowadzić do powstania zaparć, otyłości, a nawet nowotworów jelita grubego. Jelita potrzebują ruchu wspierającego ich naturalną perystaltykę. Buraki wspierają zatem oczyszczanie jelit, a tym samym działają odchudzająco i antyrakowo.
Zaś kwas foliowy zapobiega tworzeniu się wad wrodzonych układu nerwowego, chroni przed chorobami serca i nowotworami.
Zawierają dużo potasu ważnego dla prawidłowego funkcjonowania mięśni. Potas plus magnez i sód sprawią, że buraki doskonale odkwaszają organizm, czyli działają zasadotwórczo, a równowaga kwasowo-zasadowa jest warunkiem zdrowia.
W korzeniu tego niepozornego warzywa znajdują się spore ilości witaminy C, wzmacniającej odporność a także witaminę A, beta-karoten, witaminę B, które mają ogromne znaczenie dla naszego wzroku, skóry, włosów, paznokci.
Czerwone buraki chłodzą wątrobę i usprawniają przepływ żółci, a tym samym uspokajają i leczą nerwowość
Buraki zalecane są przy niedokrwistości, poniewaz poprawiają jakość czerwonych ciałek krwi.
Sok z buraków doskonale wzmacnia odporność i podnosi wydolność fizyczną.
100 g buraków zawiera 38 kcal
1,8 g białka, 0,1 g tłuszczu, 9,5 g węglowodanów, 2,2 g błonnika
348 mg potasu, 41 mg wapnia, 17 mg fosforu, 17 mg magnezu, 1,7 mg żelaza
2 uq witaminy A, 12 uq beta-karotenu, 0, 03 mg witaminy E
0,020 mg tiaminy, 0,050 mg ryboflawiny, 0,40 mg niacyny
87 uq folianów
10 mg witaminy C
Kwas buraczany,
jest bardzo pomocnym napojem na odchudzanie, reguluje florę bakteryjną jelit, a do tego jest niezmiernie odżywczy.
- 1/2 kg buraków,
- 2,5 litra letniej, przegotowanej wody,
- łyżeczka soli,
- 3 ząbki czosnku,
- łodyżka kopru,
- sucha kromka razowego chleba (lub sama skórka).
Umyj buraki, pokrój w talarki, a następnie włóż do kamiennego garnka i dodaj przyprawy. Wszystko zalej wodą. Na wierzch połóż chleb, a na to talerzyk, by nic nie wypływało ponad poziom płynu. Chleb wyjmij na drugi dzień, ale pozostałe składniki trzymaj w garnku w ciepłym miejscu przez 4-5 dni. Po tym czasie zawartość garnka przelej do słoika i przechowuj w lodówce.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz