Szmaragdowozielona alga w kształcie spirali o mikroskopijnej wielkości to 58-62% pełnowartościowego białka z kompletem 18 aminokwasów, beta karotenu w tym: 4 molekularne formy 9-cis, 13-cis, 15-cis i trans beta karoten. Zeaksantyna i beta kryptoksantyna uzupełniają karoteinowy kompleks.
Poza tym alga zawiera- kwas gamma linolenowy (GLA),
gamma linolowy, chlorofil, polipeptydowy barwnik fytocjanina, dysmutaza
nadtlenkowa (SOD), minerały, witaminy w tym kompleks witamin z grupy B,
sulfolipidy, glikolipidy, enzymy, kwasy tłuszczowe RNA, DNA.
Spirulinę nazywa się zielonym mięsem z powodu bardzo dużego składu wysokowartościowego białka.
Jego udział jest blisko trzykrotnie większy od zawartości białka w mięsie. Zawiera 18 aminokwasów, w tym 8 niezbędnych, z których zbudowane są białka. Jest to najwyższa koncentracja, jaka można znaleźć w żywności. Nie są one jedynie materiałem budulcowym mięśni, ale przynoszą wiele korzyści dla zdrowia np. wyrównują poziom cukru we krwi, przyśpieszają rekonwalescencję.
Spirulina zawiera łatwo przyswajalne żelazo, magnez, potas, witaminy, makro - - mikroelementy.
Dzięki obecności chlorofilu i fikocyjaniny działa antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie i antyalergicznie.
Normalizuje przemianę jodu w organizmie, przyczyniając się w ten spozób do prawidłowego funkcjonowania tarczycy.
Zwiększa sprawność układu immunologicznego, wzmacnia serce i redukuje poziom chlesterolu LDL.
Wyizolowany ostatnio ze spiruliny specyficzny polisacharyd,
nazwany „spirulinowym wapniem” ma hamujące
działanie na rozwój wirusów: HIV, grypy, świnki, odry, opryszczki i
zwykłego przeziębienia.
Ta niezwykła alga może wspomagać terapię pacjentów chorych na AIDS dzięki zawartości glikolipidów i fosfolipidów.
Stymuluje tworzenie krwi oraz komórek macierzystych szpiku kostnego, zmniejsza ujemne skutki radioterapii i chemioterapii.
Ma znaczący wpływ na odtruwanie i wspomaganie procesów oczyszczania organizmu, opóźnia procesy starzenia się organizmu. Wspomaga odchudzanie poprzez zmniejszenie łaknienia.
Spirulina dodaje sił witalnych, poprawia kondycję psychowizyczną dzięki bogatej zawartości witamin i enzymów. Jest dobrym uzupełnieniem diety wegetariańskiej, jak również ludzi starszych , rekonwalescentów.
Spirulinę można nabyć w postaci tabletek lub proszku. Jednakże jak każdą suplementację tak i tą należy skonsultować z lekarzem. Spiruliny nie powinny stosować dzieci, kobiety w ciąży, karmiące piersią. Kupując suplementy z alg zwróćmy uwagę na pochodzenie, certyfikaty producenta
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz