Kofeina pobudza ośrodkowy układ nerwowy, stymuluje
oddychanie i krążenie krwi, rozszerza naczynia mózgowe i wieńcowe, działa
moczopędnie, przyspiesza procesy myślenia i odbioru wrażeń, wzmaga krążenie i
utlenianie kwasów tłuszczowych.
Jest najbardziej rozpowszechnionym fitozwiązkiem i
głównym alkaloidem nasion krzewu kawowego ( ok. 1,5 %), występuje w liściach
herbaty ( ok. 1,2 %-4,5%), w nasionach guarany ( ok. 6%), w yerba mate (ok. 6,5
%), w orzeszkach cola ( ok. 0,6-3%).
Wieloośrodkowe badania wykazały, że spożycie kofeiny
nie zwiększa ryzyka choroby niedokrwiennej serca, nie podwyższa poziomu
cholesterolu w surowicy krwi ani nie powoduje zaburzeń rytmu serca. U osób
wrażliwych na kofeinę obserwuje się niewielkie przejściowe podwyższenie
wartości ciśnienia tętniczego. Wzrost ciśnienia jest jednak podobny do tego, do
jakiego dochodzi przy normalnej aktywności fizycznej, na przykład przy
wchodzeniu na schody. Osoby z wysokim ciśnieniem tętniczym powinny jednak
zasięgnąć opinii swojego lekarza, czy mogą pić napoje zawierające kofeinę.
Niektóre badania wykazują, że spożycie kofeiny może
zwiększać utratę wapnia z moczem. Jednak wzrost wydalania wapnia jest minimalny
i przy umiarkowanym spożyciu kofeiny nie wpływa na gospodarkę wapnia w
organizmie ani na gęstość kości. Najnowsze badania potwierdzają, że kofeina nie
jest czynnikiem ryzyka wystąpienia osteoporozy, zwłaszcza u kobiet
przyjmujących odpowiednie ilości wapnia w diecie.
Wielokrotnie potwierdzono, że kofeina podwyższa
możliwości skupienia uwagi i wydłuża czas koncentracji. Wypicie filiżanki kawy
lub herbaty jest często zalecane w celu zwalczenia uczucia senności, zwłaszcza
u kierowców oraz osób, które pracują intensywnie przez wiele godzin. Kofeina
może również poprawiać pamięć i logiczne myślenie. Przyjmowanie 100 mg kofeiny
zwiększa aktywność regionów mózgu odpowiedzialnych za pamięć i ośrodków
kontrolowania uwagi.
Wiele napojów zawierających kofeinę, przede wszystkim
herbata ale również kawa i czekolada, posiada w składzie antyoksydanty, którym
przypisuje się działanie zapobiegające chorobie niedokrwiennej serca i
nowotworom.
Nowe badania sugerują, że kofeina może być przydatna w
leczeniu reakcji alergicznych, ponieważ zmniejsza stężenie histaminy -
substancji biorącej udział w reakcjach alergicznych. Aby ten wpływ potwierdzić
niezbędne jest jednak przeprowadzenie kolejnych badań.
Od dawna wiadomo, że u niektórych chorych kofeina może
zmniejszać nasilenie objawów astmatycznych.
Kawa zatrzymuje wydzielanie soków wewnętrznych, przez
co hamuje łaknienie i apetyt.
Sportowcy zażywają kofeinę w celu podniesienia metabolizmu kwasów tłuszczowych.
Małe ilości zalecone razem z Aspiryną przy bólach głowy, na kaszel; może zwiększać efektywność leków do 40 %, znacząco redukuje ryzyko rozwoju chorób serca.
Sportowcy zażywają kofeinę w celu podniesienia metabolizmu kwasów tłuszczowych.
Małe ilości zalecone razem z Aspiryną przy bólach głowy, na kaszel; może zwiększać efektywność leków do 40 %, znacząco redukuje ryzyko rozwoju chorób serca.
Kofeina nie należy do substancji
uzależniających. Przy nagłym zaprzestaniu przyjmowania kofeiny u niektórych
osób mogą jednak wystąpić bóle głowy, uczucie znużenia lub senność. Zwykle
trwają one zaledwie dzień lub dwa a można ich uniknąć poprzez stopniowe
zmniejszanie ilości spożywanej kofeiny.
Duże dawki kofeiny zwiększają siłę
skurczową mięśnia sercowego i wentylację płuc. Powodują gonitwę myśli
i ogólne rozbicie myślowe. Nadmiar kofeiny osłabia koncentrację
i powoduje trudności z zaśnięciem, bezsenność, drażliwość, niepokój,
a nawet lęk czy drżenie mięśniowe. W skrajnych przypadkach może
dochodzić do drgawek.
Możliwe jest również zatrucie organizmu kofeiną. Taki
stan powoduje zaburzenia myślenia, rozkojarzenie, gonitwę myśli, zaburzenia
rytmu serca i tętna, częstomocz, pocenie się, uderzenia gorąca, dreszcze,
szum w uszach, zawroty głowy, krótkotrwałe zaciemnienia i błyski
w widzeniu, nudności, skurcze jelit i ból brzucha.
Kluczem do konsumpcji kofeiny jest umiarkowane jej
spożycie.
Umiarkowane spożycie kofeiny dla dorosłych oznacza
dawkę nie przekraczającą 300 mg dziennie, 2-3 filizanki kawy.
Kawa z rodzaju Arabica ma niższą zawartość kofeiny :1–1,5%,
kawa Robusta wyższą : 2,4–2,8%.
Największą zawartość kofeiny w przyrządzonej kawie uzyskamy parząc
ją w tygielku metodą orientalną lub w ekspresie przelewowym. Obniżymy jej ilość
używając ręcznego filtra do kawy, natomiast kawa zaparzana tradycyjnie w
dzbanku lub filiżance zawiera jej jeszcze mniej, gdyż alkaloid ten gromadzi się
na dnie naczynia (wystarczy zamieszać przed spożyciem, aby ilość kofeiny
wzrosła). Również zaparzacze typu tłoczkowego obniżają zawartość spożywanej
kofeiny. Kawa parzona w ekspresie ciśnieniowym (espresso) zawiera o ok. połowę
mniej kofeiny niż parzona w sposób tradycyjny (krótki czas ekstrakcji – 25-30
sek.), a kawa z automatu jeszcze mniej (4-12 sek. procesu parzenia). Ogólnie
można więc powiedzieć, że im krótszy proces parzenia – ekstrakcji kofeiny, tym
mniejsza jej zawartość. Na poziom zawartości kofeiny w spożywanej kawie ma
również wpływ sposób mielenia kawy – im ziarna będą zmielone drobniej, tym
ekstrakcja kofeiny będzie bardziej intensywna. Mleko dodane do kawy powoduje, że wchłanianie
kofeiny przebiega dłużej i łagodniej a tym samym chroni przed nadmiarem
szkodliwych substancji zawartych w kawach uprawianych i palonych przemysłowo.
Zawartość kofeiny w herbacie jest zróżnicowana w zależności od gatunku, uprawy, dojrzałości rośliny przy zbiorze, a także od warunków fermentacji, która może
zwiększać lub obniżać zawartość kofeiny. Przeciętnie suche liście herbaciane
zawierają 2–5% kofeiny. Zawartość kofeiny w naparze zależy od rozdrobnienia liści
herbacianych, ilości herbaty użytej na porcję, warunków parzenia, w tym temperatury wody i czasu naparzania.
Źródło kofeiny
|
średnia zawartość kofeiny
|
Herbata czarna
Herbata zielona
|
50-60 mg/190 ml
13,5 mg/100 ml
|
Kawa
-
bezkofeinowa
- Arabica
- Robusta
- rozpuszczalna
- espresso
|
1-6 mg/150 ml
50-120 mg/150 ml
100-250 mg/150 ml
60-70 mg/150 ml
57mg/150ml
|
Kakao
|
5-10 mg/250 ml
|
Czekolada:
- mleczna
- gorzka
|
20 mg/100 g
70 mg/100 g
|
Napoje typu cola
|
8-53 mg/250 ml
|
Napoje
energetyzujące z dodatkiem kofeiny lub guarany
|
28-87 mg/ 250 ml
|
żródła : materiały Instytutu Żywności i Żywienia
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz