Wszystkie rośliny czosnkowate są bogatym źródłem błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego, który zabezpiecza przed zaparciami, hemoroidami, wysokim stężeniem cholesterolu oraz otyłością.
Szalotki są bogatym źródłem fruktooligosacharydów, węglowodanów nie ulegających strawieniu, które sprzyjają rozwojowi pożytecznych bakterii w jelicie grubym.
W porach występuje substancja przeciwnowotworowa- kempferol, która powoduje powstawanie związków powodujących raka.
Kwercetyna - przeciwutleniacz zawarrty w czerwonej cebuli wykazał zdolność hamowania nowotworórozwojowi choroby wieńcowej.
Badania dużej populacji wykazały zmniejszone ryzyko zachorowań na nowotwór płuc u osób, które jadły pokarmy bogate w kwercetynę. Naukowcy dowiedli, że kwercetyna zawarta w czerwonej cebuli jest lepiej przyswajalna niż ten sam związek znajdujący się w innych pokarmach.
Luteina i zeaksantyna - barwniki obecne w zielonych częściach pora i szczypiorku. Działają razem, chroniąc komórki przed zniszczeniem mogącym prowadzić do utraty wzroku i nowotworów.
Siarczek diallilu - występujący najobficiej w cebuli, zwiększa wydzielanie enzymów zwalczających nowotwory, szczególnie żołądka.
Wysoka temperatura rozkłada siarczek diallilu. Świeża, surowa cebula przynosi najwięcej zdrowotnych korzyści. Rozdrabnianie, wręcz żucie cebuli pomaga uwolnić dobroczynne fitosubstancje.
W postaci surowej nie jest wskazana dla osób cierpiących na ostre dolegliwości wątroby lub woreczka żółciowego.
Sok z cebuli działa jak prawdziwy
antybiotyk. Niszczy bakterie, które powodują infekcje skóry, w tym gronkowca
złocistego. Cebula jest używana do leczenia ran, czyraków, ropni, oparzeń,
pęknięć skóry i trądziku. Sok z cebuli zapobiega infekcjom i ułatwia gojenie
się ran, szczególnie oparzeń. W przypadku trądziku, ropni i ran skóry stosuje
się kompresy z cebuli.
Hormon roślinny glukokinina
zapobiega pojawieniu się i rozwojowi cukrzycy u osób predysponowanych. Cebula
jest świetnym uzupełnieniem leczenia cukrzycy. Surowa
cebula obniża poziom cukru we krwi i
pozwala zmniejszyć dawkę insuliny.
Cebula ma działanie przeciwzapalne i
wykrztuśne, ponieważ ułatwia pozbywanie się wydzieliny zalegającej w gardle,
upłynniając ją. Jest idealnym lekiem na wszelkiego rodzaju infekcje górnych
dróg oddechowych: zapalenie gardła, zapalenie zatok przynosowych, zapalenie
krtani, zapalenie oskrzeli itd. Bulion cebulowy odblokowuje gardło i jest
bardzo skuteczny w leczeniu anginy i zapalenia migdałków. W przypadku
pozostałych dolegliwości dróg oddechowych najlepszym sposobem jest tradycyjny
syrop z cebuli z dodatkiem miodu lub cytryny. Syrop z cebuli wzmacnia odporność, jest skuteczny w leczeniu przeziębienia i grypy. To domowy sposób na kaszel. Przygotowanie jest proste. Wystarczy obraną, pokrojoną cebulę zasypać cukrem i pozostawić w ciepłym miejscu na kilka godzin. Zimą taki syrop warto pić kilka razy dziennie.
Cebula ma działanie rozrzedzające krew i przeciwdziałające tworzeniu się zakrzepów.
Zupa cebulowa jest dobra na kaca, gdyż poprawia funkcjonowanie nadwyrężanej alkoholem wątroby.
Bakteriobójcze, odkażające i
przeciwzapalne właściwości cebuli są skutecznie wykorzystywane po ukąszeniu
osy, pszczoły. Posmarowanie plasterkiem cebuli miejsca ukąszenia sprawia, że
ranka szybko się goi (trzeba jednak najpierw usunąć żądło).
100 G cebuli zawiera:
30 kcal
1,4 g białka, 0,4 g tłuszczu, 6,9 g węglowodanów, 1,7 g błonnika
6 mg sodu, 121 mg potasu, 25 mg wapnia, 14 mg fosforu, 8 mg magnezu, 0,5 mg żelaza,
2 uq witaminy A, 12 uq beta-karotenu, 0,12 mg witaminy E,
0,030 mg tiaminy, 0,030 mg ryboflawiny, 0,20 mg niacyny,
6 mg witaminy C
Chociaż charakterystyczny smak i zapach cebuli nie każdemu odpowiadają, jednak warto dodawać ją do sałatek, kanapek i dań głównych.
Miłośnicy cebuli niekiedy jedzą ją nawet jak jabłko ;-)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz