wtorek, 28 października 2014

Chrupiące, zdrowe trio !

Nasiona słonecznika, sezamu i dyni to smaczne i odżywcze trio, którym warto wzbogacać nasze potrawy.
Pestki dyni, słonecznika i nasiona sezamu zawierają bardzo duże ilości fitosubstancji, które chronią przed nowotworami, chorobą wieńcową, zaćmą, zespołem przewlekłego zmęczenia, zwyrodnieniem plamki żółtej.
Te niepozorne nasiona korzystnie wpływają na zdrowie organizmu, oczyszczając układ pokarmowy i zapobiegając zaparciom. Zawierają potrzebne organizmowi składniki odżywcze : witaminy A,B,D,E,K; wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, cynk; kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6; pektyny; białko.
Nasiona słonecznika wzmacniają wzrok i redukują ryzyko zachorowania na zaćmę. Zawierają pektyny i rozpuszczalny błonnik, które skutecznie usuwają toksyny. Pestki słonecznika są dobrym źródłem tiaminy, witaminy z grupy B, mającej znaczenie dla sprawnej pracy mózgu oraz pamięci.
Nasiona sezamu hamują wchłanianie cholesterolu, natomiast wysoka zawartość cynku i selenu sprawia, że mają one silne działanie przeciwutleniające.
Sezam wzmacnia serce, a także układ odpornościowy i nerwowy. Jest cennym źródłem białka, a także podstawowych kwasów tłuszczowych omega-3. Nasiona sezamu i słonecznika zawierają również kwasy tłuszczowe omega-6.
Zarówno kwasy tłuszczowe omega-3, jak i kwasy tłuszczowe omega-6 są niezbędnym elementem każdej diety, organizm nie jest w stanie sam ich produkować, a są niezbędne dla zdrowia.
Kwasy tłuszczowe regenerują zdrowe komórki, chronią przed zatorami naczyń krwionośnych oraz chorobami serca. Ponadto odżywiają skórę, powstrzymują symptomy reumatoidalnego zapalenia stawów i mogą chronić przed niektórymi rodzajami nowotworów.
Nasiona dyni pomagają w gojeniu się ran, a poza tym pozytywnie wpływają na prostatę i chronią przed tworzeniem się kamieni w pęcherzu moczowym, mogą również obniżać stężenie cholesterolu LDL.
Należy pamiętać o tym, że nasiona a w szczególności pestki dyni oraz nasiona sezamu  zawierają cenny dla organizmu cynk o działaniu antyoksydacyjnym i korzystnie wpływającym na skórę. Cynk wpływa na prawidłowe działanie układu odpornościowego oraz płodność.
Pestki dyni oraz słonecznik to źródło niezwykle istotnego dla naszego organizmu pierwiastka, jakim jest magnez, który może chronić przed zespołem przewlekłego zmęczenia, chorobami serca oraz kamieniami nerkowymi. 30 g pestek dyni lub słonecznika zawiera ponad 25 % dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.
 Nasiona to jedno z najlepszych źródeł witaminy E - przeciwutleniacza, który może zapobiegać nowotworom, zaćmie, chorobom serca, wysokiemu stężeniu cholesterolu oraz zwyrodnieniu plamki żółtej.
Mieszanką nasion można posypywać sałatki, zupy, dodawać do jogurtu, twarożku, by wzbogacić ich smak oraz dodać wartości odżywczych.
Lekkie uprażenie nasion słonecznika na suchej patelni wzmocni ich smak. Nie należy jednak mocno podgrzewać nasion dyni, ponieważ stracą niektóre wartości odżywcze.