Ogólnie witaminy dzieli sie na :
- rozpuszczalne w tłuszczach : A,D,E,K
- rozpuszczalne w wodzie : C i cała grupa B
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach ulegają kumulacji w naszym organizmie, a tym samym po przekroczeniu pewnej dawki przemieniają się z dobroczynnych w toksyczne.
Witaminy rozpuszczalne w wodzie nie ulegają kumulacji, ich nadmiar jest po prostu wypłukiwany i wydalany z moczem.
Witamina A - niezbędna dla oczu
Witamina A występuje w naturze w dwóch formach podstawowych :jako retinol pochodzenia zwierzęcego i jako karotenoid (prowitamina) pochodzenia roślinnego. Najczęściej występujacy karotenoid to β-karoten, prowitamina A, która w organizmie zostaje przetworzona w witaminę A.
Zawartość witaminy A(ekwiwalent retinolu) w 100 g produktu jadalnego ( µg/100g ) :
Mleko 3,2 % 36
Mleko 2% 25
Śmietana 18% 150
Ser camembert p.tł. 232
Ser Rokpol p.tł. 521
Ser twarogowy p.tł. 39
Ser twarogowy chudy 5
Jaja 375
Żółtko 770
Masło ekstra 814
Morele świeże 254
Wątroba wieprzowa 13000
Wątróbki drobiowe 9304
Tuńczyk w wodzie 370
Makrela 100
Pstrąg strumieniowy 89
Mięso z udźca indyka 40
Marchew 1656
Pietruszka natka 902
Jarmuż 892
Szpinak 707
Boćwina 670
Szczypiorek 567
Dynia 496
Morele świeże 254
Morele suszone 1307
Śliwki z pestką, suszone 154
Melon 183
Wiśnie 40
Wchłanianie w przewodzie pokarmowym zarówno karotenoidów, jak i retinolu zależy od obecności tłuszczu w pożywieniu. Tłuszcz pobudza wykorzystanie witaminy A.
Witamina A jest odporna na gotowanie. Procesy kulinarne przebiegające w wysokich temperaturach tj. smażenie, pieczenie powodują jej straty o 25 %.
Witamina A jest bardzo wrażliwa na działanie promieni UV.
Witamina A jest silnym przeciwutleniaczem, należy do witamin antyoksydacyjnych, wzmacnia siły obronne organizmu,jest jednym z czynników zapobiegających miażdżycy i powstawaniu nowotworów przyspiesza gojenie się ran, utrzymuje w dobrym stanie skórę i błony śluzowe, reguluje procesy tworzenia nowych komórek, jest zatem niezbędna do wzrostu młodych organizmów oraz ma zasadnicze znaczenie dla prawidłowego widzenia.
CDN.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz