Witamina E jest najważniejszym antyoksydantem rozpuszczalnym w tłuszczu i dlatego jej obecność w błonie komórkowej jest konieczna. Jej głównym zadaniem jest ochrona wielonienasyconych kwasów tłuszczowych przed wolnymi rodnikami, które powodują ich całkowite zniszczenie."Łapiąc" wolne rodniki, witamina E chroni komórki krwi oraz wszystkie organy - mózg, serce, wątrobę, mięśnie. Zapobiega utlenianiu się witaminy A, opóźnia efekty starzenia, zwiększa utlenianie glukozy i rozpad glikogenu w wątrobie, chroni krwinki czerwone przed hemolizą, działa przeciwzakrzepowo i przeciwnowotworowo. Podawana we wczesnej ciąży zapobiega rozwojowi wad cewy nerwowej u płodu.
Jest to witamina szeroko rozpowszechniona w przyrodzie i co więcej, znacznie aktywniejsza w postaci naturalnej niż syntetycznej.
Bogatym żródłem tej witaminy są oleje roślinne z kiełków pszenicznych, pestek słonecznika lub rzepaku, nasiona, orzechy.
Zawartość witaminy E w 100 g produktu spożywczego (mg/100g) :
Olej słonecznikowy 46,71
Olej rzepakowy tłoczony na zimno 29,05
Olej sojowy 12,58
Oliwa z oliwek 11,95
Musli z rodzynkami i orzechami 6,36
Otręby pszenne 3,81
Papryka czerwona 2,90
Papryka zielona 3,10
Migdały 24,00
Orzechy laskowe 38,71
Dynia pestki 26,00
Słonecznik nasiona 27,81
Orzechy arachidowe 9,10
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz