Witamina C jest niekwestionowaną gwiazdą wśród witamin, najszerzej znaną i wykorzystywaną. Jest nie tylko silnym przeciwutleniaczem, lecz także przeprowadza dla nas "recykling" witaminy E, innego, jeszcze silniejszego przeciwutleniacza - co sprawia, że para ta nie ma sobie równych , jeśli chodzi o ochronę naszych komórek przed wolnymi rodnikami. Jednym z jej zadań jest ochrona kwasu foliowego i witaminy E przed utlenieniem.Rozkłada cholesterol w wątrobie, ponadto wspomaga wydalanie substancji zawartych w lekarstwach oraz chemikaliów. Ogranicza toksyczne działanie metali ciężkich, szczególnie ołowiu i kadmu.Witamina C uszczelnia śródbłonki naczyń, poprawia odporność, chroni serce i tętnice przed miażdżycą, zwiększa wchłanianie żelaza, stabilizuje krwinki czerwone, tkankę łączną i nerwową, uczestniczy w biosyntezie hormonów i licznych reakcjach enzymatycznych.Produkcja kolagenu w tkankach łącznych jest możliwa tylko dzięki witaminie C.
Wysokie zapotrzebowanie na witaminę C mają m.in. palacze, osoby narażone na silne stresy, diabetycy, alergicy i reumatycy.
Zawartość witaminy C w produktach spożywczych (mg/100g) :
chrzan 114
czosnek 31
kapusta biała 48
papryka czerwona 144
papryka zielona 91
pietruszka natka 177
pomidor 23
ziemniaki młode 16
cytryna 50
grejpfrut 40
kiwi 59
porzeczki czarne 182
poziomki 60
truskawki 66
pomarańcza 49
maliny 39
Witamina C jest wrażliwa na działanie tlenu, promieni UV, wysokich temperatur, środowiska zasadowego.
Mało wrażliwa na zamrażanie.
Stosowana w żywności jako przeciwutleniacz.
Wystepuje jako :
- E-300 - kwas askorbinowy - pełni funkcję substancji klarującej, regulatora kwasowości i stabilizatora
- E-301- askorbinian sodu oraz E-302 askorbinian wapnia- pełnią funkcję regulatora kwasowości
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz