niedziela, 31 lipca 2016

Horchata - walencki sposób na orzeźwienie


Hiszpanie mówią o niej " orczata"(horchata) , Francuzi „orż” (horge). 

Legenda głosi, że nazwa"horchata" pochodzi z czasów rekonkwisty, kiedy król Aragonii, Jakub I został poczęstowany przez wiejską dziewczynę kubkiem zimnego napoju. 
Król zapytał co właściwie spożywa, na co dziewczyna odpowiedziała "Es leche de chufas" ( to jest mleko z migdałów). Na te słowa władca powiedział " ¡Aixo no es llet, aixo es or xata!  - to nie jest mleko, to jest złoto, piękna. 

W Europie horchata popularna jest zwłaszcza w Hiszpanii. 
Za jej ojczyznę uważana jest Walencja. To właśnie w tym regionie występuje chufas - roślina, z której wytwarzany jest słodki napój. Skład napoju  to zmielone chufas z dodatkiem wody i cukru. Horchata smakuje najlepiej z fartons – podłużnymi ciasteczkami, które macza się w napoju. W taki sposób jest podawana w hiszpańskich horchateriach. 
O ile sama horchata jest niskokaloryczna , to w wersji z ciasteczkami powinna być spożywana rozważnie ;-)

Chufas to inaczej migdał ziemny. Jednak nie Europejczycy odkryli chufas. Roślina znana była już w czasach starożytnych. Używano jej do balsamowania ciał faraonów. Popularna była zwłaszcza w dzisiejszym Sudanie i Egipcie. Właśnie stamtąd jej uprawa dotarła do Hiszpanii wraz z Arabami (VII - XII w.). Do wyrobu napoju używane są słodkie bulwy o długości 1-3 centymetrów, które są suszone a następnie mielone.
Cibora jadalna zwana migdałem ziemnym lub orzechem tygrysim staje się coraz popularniejsza także w Polsce, a to za sprawą jej prozdrowotnych właściwości. 
  • Migdały ziemne to bogactwo protein, dzięki czemu zmniejszają apetyt i dają na dłużej uczucie sytości. 
  • Cibora wspomaga pracę układu pokarmowego regulując metabolizm oraz zapobiegając zaparciom i biegunkom. Roślina działa rozgrzewająco i oczyszczająco na jelita, co sprawia, że łagodzi wzdęcia i kolki.
  • Cibora to także bogactwo kwasów: oleinowego, linolowego, palmitynowego, stearynowego oraz mirystynowego – w bulwach rośliny znajduje się ok. 20 proc. olejów, które właściwościami przypominają oliwę z oliwek
  • Migdał ziemny działa moczopędnie i pomaga pozbyć się nadmiaru toksyn i zatrzymanej wody z organizmu.
  • Napój z migdałów ziemnych działa orzeźwiająco oraz wzmacniająco na organizm. Jest nieoceniony i polecany w przypadku zatrucia alkoholowego lub problemów żołądkowych.
  • Ta roślina dba także o system nerwowy. Ze względu na zawartość witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B1 (tiaminy), cibora redukuje stres, łagodzi napięcie nerwowe, poprawia nastrój i sprawność intelektualną. Tiamina to także sprzymierzeniec naszego serca – wspomaga pracę układu krążenia i chroni przed chorobą wieńcową.
Warto podkreślić, że horchata stanowi doskonałą alternatywę dla osób unikających w swojej diecie mleka krowiego, ponieważ jest to napój roślinny, o bogatych wartościach odżywczych.