wtorek, 20 stycznia 2015

Zielona multiwitamina, czyli jarmuż

Jarmuż jest jednym z najwcześniej uprawianych warzyw kapustnych wywodzących się z rejonu Morza Śródziemnego. Jest to roślina sezonu zimowego, odporna na mróz. To bogaty w składniki odżywcze dodatek do sałatek, zup lub może stanowić samodzielne danie.
 Pochodzi z rodziny kapustowatych, tej samej do której należą kapusta, brokuły, brukselka, kalafior. Kryją one w sobie dużą zawartość glukozynolanów - substancji fitochemicznych, których regularne spożywanie wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka zachorowania na kilkanaście typów nowotworów. Warzywa należące do tej rodziny zawierają także flawonoidy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia i pobudzania do aktywności układu immunologicznego.
Jarmuż zawiera roślinne sterole, przyczyniające się do utrzymania niskiego poziomu cholesterolu.
Składniki odżywcze zawarte w jarmużu korzystnie wpływają na błonę komórkową. Witaminy z grupy B korzystnie wpływają na gospodarkę energetyczną organizmu. Zaś wysoka zawartość witaminy C ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
Jarmuż zawiera również beta-karoten, znaczne ilości luteiny i zeaksantyny - przyjaznych dla oczu oraz bardzo cenną witaminę K, która pomaga w krzępnięciu krwi, gojeniu się ran oraz zrastaniu kości. Kiedy mówimy o mocnych kościach prawdopodobnie myślimy o mleku i jego przetworach, ale okazuje się, że zielone liściaste warzywo, jakim jest jarmuż to również spora dawka wapnia.
Jest doskonałym źródłem żelaza, fosforu, magnezu, potasu.
Jarmuż, podobnie jak inni członkowie jego rodziny charakteryzuje się umiejętnością utrzymywania równowagi hormonalnej, dzięki czemu pomaga zapobiegać nowotworom piersi i macicy.
Pokrojone liście jarmużu można dostać w paczkach w supermarketach, ale warto szukać świeżych liści jarmużu na lokalnych targach czy sklepach warzywnych.
Mimo tego, że jarmuż w swoim składzie przypomina lekarstwo to bynajmniej smakuje o wiele lepiej.
Można go gotować na parze, w bulionie, dusić, przyprawiać czosnkiem, imbirem, sokiem z cytryny, papryczką chili, pieprzem.

Sycący makaron z jarmużem

- 400 g makaronu wstążki
- 250 g porwanego na kawałki jarmużu
- 1 por pokrojony w krążki
- 20 ml śmietany słodkiej
- 2-3 pokrojone drobno ząbki czosnku
- 50 g sera pleśniowego
- łyżka oliwy
- sól, pieprz

Rozgrzać oliwę, dodać por i czosnek, podsmażyć na wolnym ogniu, aż por nieco zmięknie.
Dodać jarmuż. Dusić ok. 10-15 minut.
W między czasie ugotować makaron.
Wlać śmietanę do jarmużu , podgrzewać aż zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem.
Dodać pokruszony ser pleśniowy. 
Połączyć sos jarmużowo-serowy z makaronem.


Odżywczy i poprawiający metabolizm zielony koktajl 
( porcja dla 1 osoby)

- 1 banan
- garść porwanego jarmużu
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 awokado
- 1 obrane ze skórki kiwi
- szczypta imbiru
- 100 ml wody 

Wszystkie składniki włożyć do blendera i zmiksować.





Gulasz z jarmużu

Doskonałe pesto z jarmużu

Przebojowe jarmużowe chipsy

Zupa z jarmużu i groszku