wtorek, 26 listopada 2013

Odżywczy, jak burak

Rubinoczerwone, aromatyczne warzywa obfitują w składniki odżywcze, niezwykle wartościowe związki chemiczne, takie jak antocyjany, saponiny, błonnik, kwas foliowy, potas.
Zawierają betacyjany - barwniki roślinne, chroniące przed czynnikami rakotwórczymi.
Betaina znajdująca się w burakach obniża poziom homocysteiny - aminokwasu związanego ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób serca.
Aby zachować antocyjany w burakach najlepiej piec je w piekarniku w całości ze skórką. Jeżeli gotuJemy buraki obrane i pokrojone, zawarty w nich barwnik przedostaje się do wody i jest tracony. To samo się dzieje z rozpuszczalną w wodzie witaminą B.
Występujące w burakach saponiny wiążą cholesterol w przewodzie pokarmowym, obniżając ryzyko wystąpienia chorób serca.
Rozpuszczalny błonnik zawarty w burakach obniża stężenie cholesterolu LDL. 
Buraki oczyszczają jelita z przyklejonych do ścianek złogów (wielomiesięczny kał) i nawilżają je. Złogi tworzą się poprzez np. siedzący tryb życia, którego skutkiem jest słaba perystaltyka jelit, co może prowadzić do powstania zaparć, otyłości, a nawet nowotworów jelita grubego. Jelita potrzebują ruchu wspierającego ich naturalną perystaltykę. Buraki wspierają zatem oczyszczanie jelit, a tym samym działają odchudzająco i antyrakowo.
Zaś kwas foliowy zapobiega tworzeniu się wad wrodzonych układu nerwowego, chroni przed chorobami serca i nowotworami.
Zawierają dużo potasu ważnego dla prawidłowego funkcjonowania mięśni. Potas plus magnez i sód sprawią, że buraki doskonale odkwaszają organizm, czyli działają zasadotwórczo, a równowaga kwasowo-zasadowa jest warunkiem zdrowia.
W korzeniu tego niepozornego warzywa znajdują się spore ilości witaminy C, wzmacniającej odporność a także witaminę A, beta-karoten, witaminę B, które mają ogromne znaczenie dla naszego wzroku, skóry, włosów, paznokci.
Czerwone buraki chłodzą wątrobę i usprawniają przepływ żółci, a tym samym uspokajają i leczą nerwowość
Buraki zalecane są przy niedokrwistości, poniewaz poprawiają jakość czerwonych ciałek krwi.
Sok z buraków doskonale wzmacnia odporność i podnosi wydolność fizyczną.

100 g buraków zawiera 38 kcal
1,8 g białka, 0,1 g tłuszczu, 9,5 g węglowodanów, 2,2 g błonnika
348 mg potasu, 41 mg wapnia, 17 mg fosforu, 17 mg magnezu, 1,7 mg żelaza
2 uq witaminy A, 12 uq beta-karotenu, 0, 03 mg witaminy E
0,020 mg tiaminy, 0,050 mg ryboflawiny, 0,40 mg niacyny
87 uq folianów
10 mg witaminy C

Kwas buraczany
jest bardzo pomocnym napojem na odchudzanie, reguluje florę bakteryjną jelit, a do tego jest niezmiernie odżywczy.


  • 1/2 kg buraków,
  • 2,5 litra letniej, przegotowanej wody,
  • łyżeczka soli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łodyżka kopru,
  • sucha kromka razowego chleba (lub sama skórka).

Umyj buraki, pokrój w talarki, a następnie włóż do kamiennego garnka i dodaj przyprawy. Wszystko zalej wodą. Na wierzch połóż chleb, a na to talerzyk, by nic nie wypływało ponad poziom płynu. Chleb wyjmij na drugi dzień, ale pozostałe składniki trzymaj w garnku w ciepłym miejscu przez 4-5 dni. Po tym czasie zawartość garnka przelej do słoika i przechowuj w lodówce.

wtorek, 5 listopada 2013

Echinacea czyli jeżówka wąskolistna

Echinacea to tradycyjny lek Indian na ukąszenia węży i inne rany skóry. Indianie stosowali ją również jako środek przeciwbólowy przy bólach zębów i gardła. Sława leczniczych właściwości jeżówki przywędrowała do Europy, gdzie roślina ta stała się jednym z najbardziej poszukiwanych i zbadanych ziół.
Podstawowym powszechnym zastosowaniem jeżówki jest poprawa odporności. Ponadto wyciąg z niej jest stosowany zewnętrznie w leczeniu ciężko gojących się ran. Stosowana jest w preparatach dermatologicznych, ponieważ zwiększa zdolność skóry do regeneracji i zwiększa jej odporność wobec czynników zewnętrznych.
Zdaniem naukowców jeżówka wąskolistna zapobiega powstawaniu enzymu zwanego hialuronidazą, który niszczy naturalną barierę ochronną pomiędzy zdrową tkanką a organizmem chorobotwórczym. W ten sposób roślina ta wzmacnia system odpornościowy. Zdaniem innych badaczy echinacea wzmacnia system odpornościowy przez pobudzenie komórek tzw. pnia szpiku kostnego i tkanki limfatycznej do wytwarzania większej ilości silniejszych białych krwinek.

Z kolejnych badań wynika, że jeżówka stymuluje powstawanie interferonu, substancji organicznej, która pełni ważną rolę w układzie odpornościowym organizmu. Interferon uaktywnia komórki odpornościowe, pobudzające do niszczenia komórek organizmu zainfekowanych przez wirusy oraz komórek nowotworowych.

Echinacea :


  • wzmaga aktywność komórek układu odpornościowego, stymulując działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe,
  • przyspiesza przemianę materii
  • pobudza wydzielanie soku żołądkowego
  • stymuluje produkcję żółci
  • działa rozkurczowo, przeciwbólowo
  • ma działanie przeciwgorączkowe i przeciwzapalne
  • stymuluje procesy regeneracyjne organizmu


W lecznictwie stosuje się wyciągi alkoholowe, olejowe i wodne (Extractum echinaceae) z korzenia i ziela jeżówki. Dostępne są także postacie stałe: w formie tabletek do ssania, kapsułek lub tabletek powlekanych.
Preparaty jeżówki mogą być stosowane u dzieci od 7 roku życia. U młodszych dzieci, kobiet w ciąży oraz karmiących nie powinno się ich stosować, ewentualnie dopiero po konsultacji z lekarzem. Jeżówki nie należy podawać równocześnie z lekami immunosupresyjnymi, w tym także z glikokortykosteroidami. Ponadto nie powinno się jej stosować w przypadku chorób autoimmunologicznych, białaczki, HIV/ AIDS Preparaty z jeżówki mogą również stwarzać problemy alergikom uczulonym na rośliny z rodziny astrowców. 
Echinacea, tak jak inne leki ziołowe, może także wchodzić w interakcje z innymi lekami. Dlatego jeśli zażywamy jakiekolwiek leki powinniśmy zapytać lekarza czy możemy jednocześnie stosować preparaty z jeżówki.
Jeżówkę można stosować w trakcie trwania choroby lub profilaktycznie, w okresie jesienno-zimowym i zwiększonego ryzyka występowania infekcji górnych dróg oddechowych. Preparaty z jeżówki trzeba stosować regularnie i przez dłuższy czas. Efekty lecznicze są widoczne po około 3-4 tygodniach. Po miesięcznej kuracji polecane jest zrobienie 14 dniowej przerwy w jej przyjmowaniu.

sobota, 2 listopada 2013

Spirulina - leczniczy wodorost

Najbogatszym obszarem występowania Spiruliny jest jezioro Titicaca w Peru oraz jezioro Texaco w Meksyku. W mniejszej obfitości Spirulina występuje również na terenie Afryki, Azji, Ameryki Środkowej i Australii.
Szmaragdowozielona alga w kształcie spirali o mikroskopijnej wielkości to 58-62% pełnowartościowego białka z kompletem 18 aminokwasów, beta karotenu w tym: 4 molekularne formy 9-cis, 13-cis, 15-cis i trans beta karoten. Zeaksantyna i beta kryptoksantyna uzupełniają karoteinowy kompleks.
Poza tym alga zawiera- kwas gamma linolenowy (GLA), gamma linolowy, chlorofil, polipeptydowy barwnik fytocjanina, dysmutaza nadtlenkowa (SOD), minerały, witaminy w tym kompleks witamin z grupy B, sulfolipidy, glikolipidy, enzymy, kwasy tłuszczowe RNA, DNA.
Spirulinę nazywa się zielonym mięsem z powodu bardzo dużego składu wysokowartościowego białka.
Jego udział jest blisko trzykrotnie większy od zawartości białka w mięsie. Zawiera 18 aminokwasów, w tym 8 niezbędnych, z których zbudowane są białka. Jest to najwyższa koncentracja, jaka można znaleźć w żywności. Nie są one jedynie materiałem budulcowym mięśni, ale przynoszą wiele korzyści dla zdrowia np. wyrównują poziom cukru we krwi, przyśpieszają rekonwalescencję.
Spirulina zawiera łatwo przyswajalne żelazo, magnez, potas, witaminy, makro - - mikroelementy.
Dzięki obecności chlorofilu i fikocyjaniny działa antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie i antyalergicznie. 
Normalizuje przemianę jodu w organizmie, przyczyniając się w ten spozób do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. 
Zwiększa sprawność układu immunologicznego, wzmacnia serce i redukuje poziom chlesterolu LDL.
Wyizolowany ostatnio ze spiruliny specyficzny polisacharyd, nazwany „spirulinowym wapniem” ma hamujące działanie na rozwój wirusów: HIV, grypy, świnki, odry, opryszczki i zwykłego przeziębienia.
Ta niezwykła alga może wspomagać terapię pacjentów chorych na AIDS dzięki zawartości glikolipidów i fosfolipidów.
Stymuluje tworzenie krwi oraz komórek macierzystych szpiku kostnego, zmniejsza ujemne skutki radioterapii i chemioterapii.
Ma znaczący wpływ na odtruwanie i wspomaganie procesów oczyszczania organizmu, opóźnia procesy starzenia się organizmu. Wspomaga odchudzanie poprzez zmniejszenie łaknienia.
Spirulina dodaje sił witalnych, poprawia kondycję psychowizyczną dzięki bogatej zawartości witamin i enzymów. Jest dobrym uzupełnieniem diety wegetariańskiej, jak również ludzi starszych , rekonwalescentów.
 Spirulina Pacifica wchodzi w skład grupy produktów leczniczo-odżywczych przeznaczonych przez NASA (Amerykańska Narodowa Agencja Przestrzeni Kosmicznej) dla suplementacji załóg stacji kosmicznych.
Spirulinę można nabyć w postaci tabletek lub proszku. Jednakże jak każdą suplementację tak i tą należy skonsultować z lekarzem. Spiruliny nie powinny stosować dzieci, kobiety w ciąży, karmiące piersią. Kupując suplementy z alg zwróćmy uwagę na pochodzenie, certyfikaty producenta