wtorek, 29 października 2013

Kasza gryczana, amarantus, kwinoa, czyli superziarna w akcji

Zawierają one fitosterole, które pomagają w znacznym stopniu obniżyć poziom cholesterolu.
Inhibitory proteazy - związki o działaniu przeciwnowotworowym zapobiegają tworzeniu się komórek rakowych. Zaś kwas fitynowy może chronić komórki jelita przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.
Zawarte w superziarnach lignany pomagają kontrolować cholesterol LDL oraz zmniejszać ryzyko nowotworu piersi, jelita grubego, jajników i gruczołu krokowego.
Amarantus (szarłat) bardzo wzmacnia płuca. Ponadto zawiera więcej wapnia i magnezu niż krowie mleko.
W Nepalu amarantus jest jedzony w formie kleiku zwanego "sattoo". Amarantus może być gotowany jak płatki zbożowe, mielony na mąkę, prażony jak kukurydza, kiełkowany, opiekany. Nasiona te można przyrządzać z innymi pełnymi ziarnami, dodawać do potraw smażonych na sposób chiński oraz do zup, mięs duszonych jako zagęstnik bogaty w składniki odżywcze.
Saponiny, których znakomitym źródłem jest kwinoa mogą ograniczać ryzyko wystąpienia nowotworu i chorób serca.
Kwinoa - Quinoa jest dobrym źródłem lizyny - aminokwasu, który może hamować rozwój opryszczki.
Kwinoa (komosa ryżowa) jest zbożem pochodzącym z  Ameryki Południowej, stanowi źródło kompletnego białka, znacznie łatwiejszego do strawienia niż białko zawarte w mięsie. Ziarno komosy zawiera też bez porównania mniej tłuszczu niż większość rodzajów mięsa.
Ziarna amarantusa i kwinoi są dobrymi źródłami magnezu, który działa dobroczynnie na nasze serce, zapobiega alergiom, astmie, kamieniom nerkowym i zespołowi napięcia przedmiesiączkowego.





Teff (trawa abisyńska ) ma drobne nasiona o bardzo bogatym smaku. Zawiera dużo białka oraz sporo wapnia, magnezu i żelaza, potasu.
Amylopektyna i amyloza, węglowodany w kaszy gryczanej pomagają kontrolować poziom cukru. Badania naukowe sugerują, że białko kaszy gryczanej ma właściwości obniżające stężenie cholesterolu - porównywalne, a może nawet bardziej efektywne niż białko sojowe.
Rutyna obecna w kaszy gryczanej redukuje ryzyko wystąpienia nowotworu, ponieważ unieszkodliwia czynniki rakotwórcze, obniża ciśnienie krwi, wzmacnia naczynia krwionośne i zmniejsza stężenie cholesterolu LDL.
Kasza gryczana nie zawiera glutenu, jest dobrym źródłem zdrowych minerałów i nie powoduje uczuleń ( w przeciwieństwie do pszenicy).
Orkisz podobnie jak kasza gryczana jest bogatym źródłem minerałów i białek, ma właściwości wzmacniające organy wewnętrzne. Jest alternatywą dla osób uczulonych na pszenicę. Orkisz pomaga w zaparciach, zapaleniu okrężnicy i problemach z trawieniem. Jest jedynym ziarnem zawierającym mukopolisacharydy, związki pobudzające układ odpornościowy. Orkisz to doskonałe źródlo energii.
Witamina E wraz z innymi przeciwutleniaczami występującymi w sperziarnach zapobiega chorobie nowotworowej, zaćmie, chorobom serca i zwyrodnieniu plamki żółtej.
Brązowy ryż bardzo korzystnie oddziałuje na układ nerwowy i trawienny. Ma też najmniej alergenne właściwości ze wszystkich zbóż.
Jęczmień ma słodkawy smak i korzystnie działa na żołądek i trawienie. Zawiera gluten, ale jego zawartość jest niska.
Kamut jest spokrewniony z pszenicą, ale nie wywołuje reakcji alergicznych u wielu osób uczulonych na pszenicę. Zawiera dwa razy więcej białka niż pszenica oraz więcej minerałów, szczególnie magnezu i cynku.
Owies zawiera więcej dobrych tłuszczów niż inne zboża, które pomagają w utrzymaniu prawidłowej wagi. Jest również bogatym źródłem witaminy B, korzystnie działającej na układ nerwowy i wzmacniającej kości.
Proso ma doskonałe własności odżywcze. Zawiera duże ilości żelaza, magnezu, potasu, witamin B i witaminy E. Korzystnie działa na układ trawienny, poprawia wchłanianie składników pokarmowych i dodaje energii, odżywiając naszą śledzionę.
Żyto jest doskonałe do pieczenia na zakwasie. Doskonale działa na wątrobę.
Aby zachować jak najwięcej substancji odżywczych należy gotować superziarna w niewielkiej ilości wody do miękkości. Dokładne gryzienie pomaga w trawieniu.

Gotowanie kasz :

kasza                           ilość                   ilość wody            czas gotowania 
                                   w szklankach     w szklankach          w minutach

amarantus                           1                              2 i 1/2             35
kasza gryczana prażona       1                              2                   20-35
komosa ryżowa                   1                              2                   30-45
brązowy ryż                         1                              2                   20-35
pęczak jęczmienny               1                               3                  45-60
owies -ziarna                       1                               3                   45-60
proso                                  1                               3                    30-45

Produkty z wysoko oczyszczonego ziarna, takie jak biały ryż, biały chleb, jasny makaron są pozbawiane w procesie produkcji niemal wszystkich składników odżywczych i błonnika. Kiedy zjadamy taką żywność, zostaje ona szybko przetworzona na glukozę, która zaczyna krążyć w naszym krwioobiegu. Rezultatem są gwałtowne zmiany poziomu cukru we krwi, napady apetytu na produkty zawierające cukier, zmiany nastrojów i przyrost masy ciała. Zdrowa dieta powinna zawierać nie oczyszczane ziarno, takie jak brązowy ryż, pęczak jęczmienny, kaszę gryczaną itd.
Im ciemniejszy kolor, tym mniej przetworzone ziarno, a tym samym zdrowsze.

poniedziałek, 28 października 2013

Kapusta - nie taka głowa pusta

Warzywa kapustowate są pełne składników odżywczych, które chronią nas przed nowotworami i chorobami serca. Kapusta to królowa zdrowia, podobnie jak jej rodzina - brukselka i chińska kapusta pak choi.
Antocyjany, występujące w czerwonej kapuście chronią komórki przed wolnymi rodnikami.
Beta- karoten, którego najwięcej zawiera kapusta pak choi redukuje ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej oraz niektórych nowotworów.
Błonnik nierozpuszczalny zawarty w kapuście łagodzi zaparcia.
Kapusta bogata jest również w dobroczynne związki, chroniące przed czynnikami rakotwórczymi :
- ditioltiony - chroniące przed czynnikami rakotwórczymi poprzez mobilizację własnych rezerw glutationu (podstawowego składnika enzymów o działaniu przeciwutleniąjącym, oczyszczającym organizm ze związków rakotwórczych i wzmacniającym układ odpornościowy) w organizmie
- goitrogeny - występujące w surowej kapuście, wpływają na wydzielanie hormonów tarczycy. Należy skonsultować się z lekarzem, jeżeli mamy problemy z tarczycą i jemy dużo surówek z kapusty.
- indole - mogą chronić przed nowotworami piersi i gruczołu krokowego, poprzez obniżenie aktywności estrogenu
- izotiocyjaniany - stymulują enzymy, które hamują działanie hormonów wpływających na powstawanie nowotworów piersi i gruczołu krokowego.
Kapusta jest źródłem kwasu foliowego, ważnej witaminy z grupy B, która redukuje prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów oraz niektórych wad wrodzonych układu nerwowego, ogranicza tez ryzyko rozwoju chorób serca.
Zaś witamina C, której najwięcej dostarcza brukselka poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego oraz zwalcza infekcje i wirusy.
Dla lepszego przyswajania witaminy C najlepiej jeść kapustę na surowo. Aby zachować jak najwięcej innych składników odżywczych, kapustę najlepiej gotować na parze.
Kapusta działa również przeciwstresowo, gdyż jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy - witamin A, C i E, beta-karotenu i selenu. Przeciwutleniacze likwidują szkodliwe skutki działania wolnych rodników powstających podczas reakcji na stres oraz wspomagają przekształcanie tryptofanu na serotoninę, wpływając w ten sposób na poprawę nastroju.
Kapusta ma opinię ciężkostrawnego warzywa. Owszem staje się takim, głównie po dodaniu mięsa i tłuszczy zwierzęcych. Nie jest zalecana przy chorobach trzustki.
Spożywanie kapusty pomaga poprawić procesy trawienia. Surowa kapusta korzystnie wpływa na błonę śluzową przewodu pokarmowego, przynosi ulgę przy zgadze, likwiduje zaparcia. Kiszona kapusta, nie płukana zawiera cenny kwas mlekowy i enzymy poprawiające trawienie tłuszczów.
Ze względu na zawartość cynku i siarki, spożywanie kapusty łagodzi dolegliwości skórne.
Składniki zawarte w kapuście wspomagają leczenie obrzęków kończyn, łagodzą ból, działają antyseptycznie, usuwają toksyny ze skóry, są środkiem na ukąszenia i użądlenia przez owady. Liście kapusty leczą oparzenia, wrzody, rany, odmrożenia, półpasiec, bywają pomocne w chorobach reumatycznych. Stosuje się je również przy żylakach i zapaleniu tętnic.

100 g kapusty białej zawiera :
29 kcal
1, 7 g białka, 0,2 g tłuszczu, 7,4 g węglowodanów
2,5 g błonnika
19 mg sodu, 228 mg potasu, 67 mg wapnia, 33 mg fosforu, 13 mg magnezu, 0,3 mg żelaza
9 uq witaminy A, 52 uq beta-karotenu, 1,67 mg witaminy E
0,072 mg tiaminy, 0,060 mg ryboflawiny, 0,36 mg niacyny,
57 uq folianów
48 mg witaminy C

100 g brukselki zawiera :
37 kcal
4,7 g białka, 0,5 g tłuszczu, 8,7 g węglowodanów
5,4 g błonnika
10 mg sodu, 416 mg potasu, 57 mg wapnia, 33 mg fosforu, 21 mg magnezu, 0,9 mg żelaza
74 uq witaminy A, 447 uq beta-karotenu, 0,88 mg witaminy E
0,080 mg tiaminy, 0,160 mg ryboflawiny, 0,70 mg niacyny
130 uq folianów
94 mg witaminy C

100 g kapusty czerwonej zawiera :
27 kcal
1,9 g białka, 0,2 g tłuszczu, 6,7 g węglowodanów
2,5 g błonnika
11 mg sodu, 269 mg potasu, 46 mg wapnia, 31 mg fosforu, 12 mg magnezu, 0,5 mg żelaza
3 uq witaminy A, 15 uq beta-karotenu, 1,70 mg witaminy E
0,099 mg tiaminy, 0,073 mg ryboflawiny, 0,69 mg niacyny
54 mg witaminy C

100 g kapusty włoskiej zawiera :
38 kcal
3,3 g białka, 0,4 g tłuszczu, 7,8 g węglowodanów
2,6 g błonnika
9 mg sodu, 306 mg potasu, 77 mg wapnia, 49 mg fosforu, 16 mg magnezu, 0,4 mg żelaza
7 uq witaminy A, 42 uq beta-karotenu, 2 mg witaminy E
0,100 mg tiaminy, 0,260 mg ryboflawiny, 0,60 mg niacyny
80 uq folianów
60 mg witaminy C

piątek, 4 października 2013

Wirusy atakują, czyli przeziębienie i grypa w natarciu

Jesienią i zimą jesteśmy narażeni szczególnie na różnego rodzaju infekcje, czemu sprzyjają zmieniające się, nieraz dość gwałtownie warunki pogodowe.
To, co nazywamy przeziębieniem, nie jest groźną infekcją wirusową, ale za to zaraźliwą. Z reguły zaczyna się od podrażnienia gardła i zatkanego nosa, potem dochodzą kolejne objawy ; przekrwione spojówki, łzawiące oczy, kichanie, kaszel. ból gardła, bóle głowy, poczucie zmęczenia i rozbicia. Rzadko przeziębienie prowadzi do poważniejszych chorób czy komplikacji- wyjątkiem bywają infekcje uszu u dzieci. Jednak przeziębienie może zaostrzać przebieg innych chorób, np. astmy.
Może także rozszerzyć się na dolne drogi oddechowe, prowadząc do zapalenia oskrzeli czy płuc.Przeziębienie trwa zwykle od 5-10 dni.
Grypa to już poważniejsza sprawa. Jej objawy to m.in. bóle mięsni, stawów, wysoka gorączka, zmęczenie, bóle głowy, gardła, czasem suchy,ęczący kaszel. Nieleczona grypa może powodować powikłania. Powikłania pogrypowe obejmują zapalenie płuc, inne infekcje dróg oddechowych oraz choroby serca.
Przeziębienie i grypa wywoływane przez wirusy są bardzo zaraźliwe. Wirusy przenoszą się drogą kropelkową z wydychanym powietrzem bądź przez kontakt : klamka, słuchawka telefoniczna, klawiatura, wspólny ręcznik itp. Niektóre czynniki zwiększają ryzyko wystąpienia przeziębienia czy grypy, np. wyczerpanie, zmęczenie, kiedy nasz układ odpornościowy nie działa poprawnie, inne choroby, długotrwały stres, wdychanie dymu tytoniowego, zanieczyszczenia środowiska, które uszkadzają rzęski w drogach oddechowych. Także zbyt rzadkie mycie rąk zwiększa ryzyko zapadnięcia na grypę.
Zarówno podczas przeziębienia, jak i grypy należy wypijać dużą ilość płynów, sporo odpoczywać i dbać o spożywanie odżywczych posiłków. Skuteczną linią obrony jest gromadzenie w organizmie zapasów uodparniających.
Luteolina jest flawonoidem wchodzącym w skład rozmarynu, szałwii, tymianku, karczochów, działającym jak naturalna substancja antyhistaminowa, czyli blokujaca wydzielanie histaminy odpowiedzialnej za przekrwienie, kichanie, łzawienie a także swędzenie dróg oddechowych. Podobne działanie ma kwercetyna ( czerwona cebula, jabłka, owoce leśne, śliwki). Wyniki badań sugerują, że ten flawonoid pomaga odblokować zatkane infekcją drogi oddechowe przez zmniejszenie wydzielania histaminy.
Aby organizm mógł sprawnie zwalczać wirusy wywołujące przeziębienie i grypę, musi dysponować silnym i sprawnym układem odpornościowym. Zwolennicy naturalnych metod leczenia polecają jedzenie czosnku, który pomaga w profilaktyce infekcji dróg oddechowych.
Na pewno działanie układu odpornościowego wspomagają w walce z wirusami witamina C ( kiwi, owoce cytrusowe, truskawki, papryka) oraz cynk ( kurczak, wołowina, orzechy). Witamina C nie jest lekarstwem na przeziębienie czy grypę, ale wzmacnia układ odpornościowy, może więc zapobiec rozwinięciu się choroby a także złagodzić objawy i skrócić czas ich trwania.
Należy także jeść pokarmy bogate w selen - silny przeciwutleniacz. Wyniki badań naukowych sugerują, że niedobory selenu wydłużają czas trwania objawów grypy, a także stanów zapalnych w płucach.
Jeśli nie uda się zapobiec przeziębieniu czy grypie, można złagodzić męczące objawy choroby  jedząc gorący rosół z kury. Badania dowodzą, że ten stary jak świat domowy lek na grypę naprawdę ma właściwości, które pomagają organizmowi radzić sobie z chorobą. Choć na razie nie wiadomo, jaki jest mechanizm działania i jakie substancje odgrywają tu główną rolę, przypuszcza się, że niektóre substancje wchodzące w skład rosołu osłabiają neutrofile- białe krwinki odpowiedzialne za gromadzenie się śluzu w płucach, a więc także za stan zapalny. Warto również siegnąć po potrawy pikantne - ostra papryka, imbir, chrzan czy musztarda pomagają zlikwidować lub zmniejszyć przekrwienie i odetkać zatkany nos.
Aby obniżyć zbyt wysoką temeperaturę powyżej 39 ͦC można stosować napary z roślin o działaniu napotnym : bez czarny, lipa, malina. Przy przeziębieniu zaleca się także rośliny o działaniu przeciwbakteryjnym oraz podnoszące odporność, m.in. czosnek, cebula, dzika róża, mniszek pospolity.
Pamiętajmy też, że wyspany organizm ma więcej siły aby przeciwstawić się wirusom oraz ewentualnym niechcianym bakteriom. Dlatego - zwolnijmy ;-)

środa, 2 października 2013

Wzmacniamy odporność

Układ odpornościowy stanowi silną linię obrony przed bakteriami. W jego skład wchodzą różnego rodzaju komórki odpornościowe. Jeżeli układ odpornościowy jest przeciążony albo jeśli brakuje komórek któregoś rodzaju, wzrasta podatność na choroby.
Osłabienie układu odpornościowego może być skutkiem nieprawidłowej diety, stresu, działania czynników genetycznych, problemów związanych z wiekiem, braku odpoczynku, otyłości, stosowania niektórych leków, chemioterapii, infekcji oraz chorób przewlekłych.Sprawność działania komórek odpornościowych mogą również osłabić zniszczenia wywołane działaniem wolnych rodników.
Podstawowym czynnikiem wpływającym na prawidłowe działanie układu odpornościowego jest zdrowa i odżywcza dieta. Ważne jest dostarczanie organizmowi odpowiednich ilości białka, węglowodanów i kwasów tłuszczowych, witamin, minerałów oraz kalorii.
Wiele substancji i pierwiastków - żelazo ( drób, soczewica, tłuste ryby), cynk ( drób, owoce morza, zboża) , witaminy C ( owoce cytrusowe, owoce leśne, papryka, brokuły, czarna porzeczka, kapusta ) i E ( awokado, zboża, oliwa z oliwek, oleje, orzechy) - wzmacnia działanie komórek zwalczających infekcje i może wspomóc układ odpornościowy. Witaminy z grupy B - składnik między innymi węglowodanów złożonych ( strączkowe, warzywa, kasze) , mięsa skorupiaków, chudego drobiu i zielonych warzyw liściastych - podnoszą odporność i wspomagają produkcję przeciwciał.
W licznych badaniach naukowych wykazano, że probiotyki, czyli żywe kultury bakterii zawarte w jogurcie pomagają zwalczać patogeny i usuwać je z organizmu. Niektóre z tych bakterii wytwarzają także substancje zwalczające infekcje.
Czosnek i cebula, zawierające zwiąki siarki hamują wydzielanie enzymów umożliwiających mikroorganizmom rozprzestrzenianie się po organizmie człowieka.
Naukowcy uważają, że flawonoidy, znajdujące się w produktach pełnoziarnistych i niektórych owocach mogą wspomagać układ odpornościowy, utrudniając namnażanie chorobotwórczym mikroorganizmom.
Odporność może osłabić dieta zawierajaca zbyt mało karotenoidów, takich jak likopen ( pomidory i jego przetwory) czy beta-karoten ( marchew, dynia, słodkie ziemniaki). Likopen chroni limfocyty przed utlenianiem, które upośledza ich działanie. Jedno z badzań wykazało, że stosowanie przez trzy tygodnie diety zawierającej w swoim składzie 1/4 szklanki przecieru pomidorowego znacząco poprawiło odporność limfocytów na utlenianie. Należy pamiętać, że likopen jest rozpuszczalny w tłuszczach - olej wspomaga jego przyswajalność.Niski poziom likopenu we krwi jest związany ze zwiększeniem unieralności na choroby serca. W wielu krajach żywność zawierająca likopen jest reklamowana jako "zawierająca antyoksydanty dla utrzymania i wspierania zdrowych komórek".
Odporność można zwiększyć jedząc grzyby. Grzyby to składowa zdrowego pożywienia , która działa na układ odpornosciowy jako stymulator.Obecne badania dowodzą, że grzyby zawierają german, mający własciwości podobne do krzemu, który funkcjonuje jako antyoksydant i wzmacnia zdolność organizmu do przeciwstawiania się chorobom. Na szczególną uwagę zasługują grzyby shiitake, zawierające substancje np. lentinan stymulujace produkcję komórek odpornościowych.
Badania naukowe dowodzą również, że substancja CAY-1, wchodząca w skład pieprzu kajeńskiego może chronić organizm przed działaniem drobnoustrojów powodujących zapalenie płuc i drożdżycę.
Wyniki badań sugerują, że karotenoidy - jako przeciwutleniacze- chronia komórki układu odpornościowego przed szkodliwycm działaniem wolnych rodników.
Właściwe składniki odżywcze pomagają zwalczać zmęczenie i dodawać energii. Deficyt składników odżywczych staje się normą w diecie zawierającej więcej przetworzonej żywności i posiłków fast-food.
Nie jesteśmy na tyle zdolni, żeby stworzyć silny układ odpornościowy w ciągu krótkiego okresu czasu. Dlatego ważne jest, aby nasze codzienne odżywianie zawierało odpowiednie składowe, co systematycznie prowadzi do budowania wewnątrz siebie sił odpornościowych.
Pamietajmy również, że codzienna aktywność fizyczna wzmacnia odporność organizmu. Zamiast jazdy zatłoczonym tramwajem, wybierzmy energiczny marsz. A może nie wszędzie musimy dojeżdżać samochodem ? Ruch usprawnia pracę układu odpornościowego, dlatego aby spełniał on swoje zadanie, powinniśmy ćwiczyć systematycznie. 
Odporności nie służą również używki : kawa, alkohol, papierosy.

Wzmacnianiu odporności służą m.in. jeżówka (echinacea), żeń-szeń i spirulina, o których niebawem napiszę na blogu ;-)

wtorek, 1 października 2013

Przysmak bogów - winogrona

Winogrona zawierają związki, które mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób serca, nowotworów i wylewów. Badania dowodzą, że również czerwone wino, sok winogronowy i rodzynki są bogate w związki zwalczające wiele groźnych chorób.
Antocyjany , których bogatym źródłem są ciemne winogrona mogą powstrzymywać wzrost komórek nowotworowych.
Winogrona są bogate w flawonoidy - chroniący serce naturalny barwnik, który może miec również działanie przeciwzakrzepowe. Zarówno winogrona czerwone, jak i fioletowe zawierają dużo flawonoidów, które zapobiegają osadzaniu się w tętnicach cholesterolu LDL, tworzącego płytkę miażdżycową i mogącego prowadzić do niedokrwiennej choroby serca.
Kwas elaginowy zawarty w winogronach chroni płuca przed toksymani obecnymi w środowisku.
Zaś kwercetyna redukuje ryzyko rozwoju choroby nowotworowej, działa przeciwzakrzepowo, przynosi ulgę w chorobach układu oddechowego. Jest to flawonoid o działąniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym i antyalergicznym. Powstrzymuje wyzwalanie histaminy, redukuje ryzyko wystąpienia raka prostaty, piersi, jelit. Jak większość flawonoidów, kwercetyna zapobiega utlenianiu cholesterolu LDL. Kwercetyna to jeden z najsilniejszych antyoksydantów spośród przeciwstarzeniowych.
Winogrona zawierają również węglowodany, pektyny, garbniki, witaminy z grupy B, witaminę C, karoten.
Zawierają cenny pierwiastek bor- sprzyjający utrzymaniu na odpowiednim poziomie estrogeny, co jest szczególnie ważne dla kobiet w okresie menopauzy.
Winogrona zawierają też sporo potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi oraz dotlenienie mózgu. Potas doskonale wpływa na pracę serca i całego układu krwionośnego.
Wszystkie rodzaje winogron zawierają także fosfor i wapń (budulec kości), chlor i magnez (regulują pracę systemu nerwowego), jod (niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy) oraz żelazo.
Owoce te są polecanie osobom chorującym na serce, nerki, watrobę. Odkwaszają organizm, reguluja przemianę materii. Dzięki zawartości błonnika poprawiają perystaltykę jelit. Pobudzają wydzielanie soków trawiennych, zmniejszają fermentację jelitową, działają żółciopędnie.
W skórce winogron występuje cenna fitosubstancja - resweratrol, która ma zdolność zwalczania nowotworów. Resweratrol obecny w ciemnych winogronach, czerwonym winie a także grejpfrutach jest dobrym przeciwutleniaczem. Występujący w dużych ilościach w winogronach i winach gronowych resweratrol wykazuje wysoką aktywność antyoksydacyjną, działanie przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. W zależności od gatunku wina stężenie resweratrolu wynosi od 0,1 do 15 mg/l. Wiele badań klinicznych i epidemiologicznych wykazało, że spożywanie czerwonego wina i winogron, a zatem i resweratrolu, zmniejsza zapadalność na choroby układu krążenia, zwłaszcza na chorobę niedokrwienną serca. Resweratrol zmniejsza agregację płytek krwi, zapobiegając zawałom serca i udarom niedokrwiennego mózgu oraz miażdżycy.
Chociaż związek ten nie jest zasadniczym składnikiem odżywczym, interesujące jest to, że może on wpływać na zdrowie ludzkie.
Chociaż dieta Francuzów zawiera dużo tłuszczu, rzadko zapadają oni na choroby serca. Przypuszca się, że za część sukcesu odpowiadają flawonoidy zawarte w czerwonym winie, które chronią tętnice przed tworzeniem się blaszki miażdżycowej. Taką samą ochronę serca wykazuje niesfermentowany sok winogronowy. Wykazano, że 315-375 g soku z ciemnych winogron dziennie w znacznym stopniu redukuje ryzyko wystąpienia choroby serca.
Aby w pełni skorzystać z bogactwa cennych związków występujących w winogronach, nalezy wybierać odmiany ciemne, które zawierają ich zdecydowanie więcej niż odmiany zielone.
Należy pamiętać jednak, że są to owoce wysokokaloryczne, zawierające sporo cukru. Dlatego ostrożność w ich spożywaniu powinny zachować osoby z nadwagą oraz diabetycy.
Pamiętajmy również aby myć dokładnie winogrona oraz rodzynki przed spożyciem, ponieważ mogą się na nich znajdować pestycydy, konserwanty.
Z pestek winogron wytwarza sie doskonały olej winogronowy, zawierający kwas linolowy, który nie jest wytwarzany przez organizm ludzki. Olej winogronowy jest bogaty w witaminę E, obniża pozziom "złego" cholesterolu LDL, chroni serce.
Olej ten nadaje się do sałatek, gotowania, krótkotrwałego smażenia. Jest neutralny w smaku, dlatego nie odbiera potrawom ich naturalnego smaku.
Z winogron wytwarza się również ocet winny oraz ocet balsamiczny - bogate źródło witamin i minerałów. Ocet balsamiczny ułatwia spalanie tłuszczu, oczyszcza organizm, reguluje ciśnienie krwi, pomaga absorbować toksyny z organizmu.Ocet balsamiczny doskonale wzbogaca smak sałat, dań z drobiu oraz czerwonego mięsa. Jest klasycznym dodatkiem do włoskiej sałatki caprese a także hiszpańskiego chłodnika gazpacho.